ROgift.ro(vanzari icoane)

Placari piscine

Introducere
Piscinele de agrement cat si cele de inot au devenit din ce in ce mai cautate pentru divertisment si recreere in ultimii ani. Ele pot face parte din unitati functionale publice, unitati scolare, pe langa hoteluri cat si din unitati balneare. Piscinele sunt din ce in ce mai dotate cu diverse accesorii astfel incat sa faca fata nevoilor actuale. Experienta capatata din construirea piscinelor a condus la imbunatatirea etansarii sistemelor si la imbinarea instalatiilor.

Henkel Bautechnik, producator de materiale de constructii Ceresit ofera solutii in urmatoarele cazuri:
-nivelarea suprafetelor de beton
-hidroizolarea bazinului
-hidroizolarea plajelor anexe
-hidroizolarea camerelor ude de langa piscine
-etansarea canalelor pentru instalatii
-etansarea of fittings assembly (guard-rails, hand grips, starting blocks, etc.)
-ceramic liner of the pool basin, beaches, attached facilities
De multe ori apa si dezinfectantii pot contine substante agresive pentru beton, acesta fiind materialul de baza in constructia bazinelor. O exectutie corecta conduce la o viata indelungata si la costuri de intretinere mai reduse.
In aceasta brosura sunt descrise cele mai frecvente probleme impreuna cu solutionarea lor. Aici nu sunt rezolvate integral problemele de executie, sau instalatii. Produsele Ceresit se remarca prin calitatea lor deosebita. Parametrii de lucru asigura durabilitate si fiabiltate, dar si o executie rapida.
Informatii generale
Camere existente in cladiri cu piscina:
-hol intrare
-vestiar
-grup sanitar
-dus
-sauna
-camera cu piscina
Clasificare bazine:
-piscine pentru activitati sportive
-piscine pentru recreere
-piscine termale
-piscine saline
-piscine balneologice.
Piscinele se clasifica in functie de dimensiune, de scopul in care vor fi utilizate, dar si de overflow:
- Wiesbaden
- Wiesbaden
- Zurich
- St. Moritz
- Finnish
Hidroizolarea piscinelor si a unitatilor anexe
Solutii sugerate:
In prezent ne ocupam cu constructia de piscine noi, dar si de reconditionarea celor vechi prin curatarea straturilor vechi din bazin si de langa bazin. Este necesara o evaluare a rezistentei betonului si a degradarii acestuia, cat si o apreciere a coroziunii armaturii. Daca betonul de acoperire este deteriorat, atunci acest stat trebuie inlaturat. Daca coroziunea betonului a patruns pana in zona de rezistenta, acesta trebuie curatata si suprafata trebuie tratata cu invelitoare epoxidica Ceresit CD 31. Din expertizare se va putea deduce rezistenta betonului, si daca acesta are nevoie de lucrari de imbunatatire.
La piscinele vechi pot aparea probleme in sensul ca ele pot fi adanc zgariate si repararea lor se face prin injectare sub presiune a unui invelis epoxidic in majoritatea cazurilor.
Reconditionarea bazinelor precum si nivelarea suprafetelor verticale de beton ar trebui executate de muncitori Ceresit. Materialele Ceresit sunt recomandate pentru constructia de stalpi, grinzi si grinzi de cuplare.
Fundul bazinului poate fi reparat cu Ceresit CN 83 sau mortar cu priza rapida Cersit CN 87.
Eliminarea vechilor instalatii verticale ar trebui reparata cu Cersit CX15, iar in cazul celor orizontale Ceresit CX5.
There are examples of old pools with immediate foundation upon the ground, which is a specific problem related to them. Then it is practically impossible to check if horizontal insulation, which protects the basin construction and the liner layer applies to both the pool basin itself and the attached facilities. In connection with diversified load of individual parts of the pool by water, hereinafter the against moisture of the ground, is efficient. In acest caz este necesara hidroizolarea cu Ceresit CR 166, etansant flexibil, desupra placii si sub stratul de panta.
Aceasta izolare ar trebui sa fie aplicata pe peretii verticali ai bazinului, si legata de restul izolatiei verticale pe sub placile ceramice. Daca efectele de capilaritate sunt vizibile pe peretii bazinului, este necesara aplicarea unei membrane orizontale prin injectare sub presiune cu Cersit CO 81. Cateodata cand aceste lucrari sunt dificile de executat, sau chiar imposibile, se realizeaza sitemul “bazin in bazin” iar vechea constructie is treated as a stay-in-place formwork.
Neglijenta la executarea lucrarilor de beton armat este des intalnita in constructia piscinelor. Apoi trebuie nivelate suprafetele atat pe orizontala cat si pe verticala. In cazul suprafetelor verticale unde trebuie data o panta aditionala, aceasta se executa cu Ceresit CN 83 (mortar cu intarire rapida) sau Ceresit CN 87(sapa cu intarire rapida).
Daca este necesara nivelarea peretilor bazinului, se poate folosi sistemul Ceresit PCC – in functie de brosimea stratului nivelat – Ceresit CD 23, sau CD 22 (mortare pentru reparatii. Micile neregularitati, cavitati, bule de aer etc. de pana la 5mm adancime se pot nivela cu chit Ceresit CD 24. O alternativa ar fi folosirea unui mortar de ciment cu adaos de Ceresit CC 81.
Atat in cazul renovarii unui bazin cat si al construirii unuia nou, acestea trebuiesc curatate mecanic inainte de repararea planeitatii sau executarea stratului de panta . Se pot folosii perii sau sablare cu apa. Ultima metoda nu creeaza praf dar introduce apa si umezeala.
Cand se planuieste renovarea sau nivelarea peretilor, tolerantele de executie trebuiesc controlate, lucru esential in cazul bazinelor olimpice. Se permite lungirea bazinului cu maxim 30mm. Scurtarea acestuia este interzisa. Masurarea se face la sfarsit in conditii stricte.
Un parametru esential al durabilitatii bazinului este etanseitatea acestuia. Aceasta cerinta se refera atat la piscina cat si la constructiile adiacente. Se iau in considerare clase de expunere la umezeala, deja stabilite la alte capitole:
- Clasa II include vestiare, facilitati sanitare, plaje de langa piscina de dupa zona de improscare a apei;
- Clasa IV de expunere include zonele de plaja de langa bazin din zona de improscare a apei si dusurile;
- Piscina in sine este considerata o constructie separata datorita incarcarilor din presiune hidrostatica de lunga durata.
S-a mai presupus ca toate suprafetele din aceste camere expuse umezelii sunt acoperite cu placi ceramice, dispuse pe un strat subtire de adeziv. Camerele din clasa II de expunere la umezeala au ca solutie de etansare Ceresit CL 50 (etansant bicomponent flexibil) sau Ceresit CR 166. La colturile peretilor, la intersectia dintre pereti si podea sau la rosturi se dispune banda de etansare Ceresit CL 152.
Renovarea unei piscine ar trebui sa insemne si repararea constructiilor adiacente, mai ales a etansarii podelei, care altfel ar permite trecerea apei in stratul de panta si izolatie.
In cazul camerelor din clasa IV si a bazinului expus la apa cu pH 4.5-13.5, izolatia se poate executa cu Ceresit CR 166. In alte cazuri (ex: bazine balneoclimaterice) izolatia se face cu membrana epoxidica Ceresit CE 49 dupa grunduirea cubstratului cu CE 50. Indiferent de tipul izolatiei, aceasta se intareste cu banda Ceresit CL 152 unde este necesar.
Daca podeaua dintr-o camera clasificata in clasa IV de expunere la umiditate este executata tip dusumea oarba, sunt necesare doua straturi de Ceresit CR 166: primul strat direct pe placa de beton si al doilea sub placarea ceramica de pe dusumea. Aceste straturi trebuiesc conectate pentru a asigura continuitatea izolatiei. In acest caz se utilizeaza exclusiv izolatii minerale, deoarece in spatii inchise nu se folosesc cele bituminoase.
Substraturile pentru izolatii pot fi:
- tencuieli de ciment (dupa 28 de zile de la turnare, umiditate <4%)
- sape de ciment (dupa 28 de zile de la turnare, umiditate <4%), sape cu intarire rapida Ceresit CN 83, CN 87, mortare de nivelare CN 72 sau CN 76
- beton (turnat cu minim 3 luni inainte, umiditate <4%)
- pereti din caramizi sau GVP
- in cazul peretilor vestiarelor, holurilor sau facilitatilor sanitare deasemenea placi de gips-carton pentru CL 50 si CE 49. Limitele de mai sus referitoare la umiditate se aplica la Ceresit CE 49.
Substratul trebuie sa fie uscat, compact, si fara substante care sa scada adezivitatea. Toate substraturile trebuiesc protejate de umezeala dinspre exterior. Se recomanda rotunjirea colturilor concave sau convexe. Inaintea aplicarii izolatiei Ceresit CR 166 substratul trebuie umezit. In cazul etansantului Ceresit CL 50 substratul trebuie grunduit cu CT 17, iar pentru etansantul Ceresit CE 49 cu grund CE 50.
Ceresit CR 166 ar trebui dispus in minim doua straturi cu grosimi maxime de cate 2 mm. Grosimea totala a stratului izolator este de 2-3 mm in functie de presiunea hidrostatica. In zone critice se recomanda armarea straturilor cu technical viscose interlining of 60g/mp.
Placile ceramice se lipesc cu mortar Ceresit CM 17 sau CM 18. Acesti adezivi se pot folosi atat la piscine interioare cat si exterioare. La bazinele termale, saline sau balneologice se foloseste adeziv Ceresit CU 22 peste CE 49. Placile trebuiesc dispuse astfel incat sa nu ramana goluri unde s-a aplicat adezivul. Este important din punct de vedere sanitar (sa nu se depoziteze apa in aceste goluri care sa creeze un mediu propice dezvoltarii microorganismelor) si al durabilitatii (in dreptul golurilor placile fisureaza deoarece incarcarea nu s-a distribuit uniform).
La dispunerea placilor ceramice din piscina, placile trebuiesc dispuse astfel incat la intersectia dintre pardoseala si perete, placile de pe fundul bazinului sa intre sub cele de pe perete, iar spatiul ramas intre acestea sa se umple cu un etansant flexibil.
The shaped overflow troughs are laid out as early as after the laying out of the ceramic liners upon the walls. The shaped troughs are stuck in by means of Ceresit CM 17, Ceresit CM 18 or Ceresit CU 22 adhesives - depending on water pH value. The required declines should be profiled by the adhesive, and the mineral adhesives should be laid on layer by layer not thicker than 5 mm, iar in cazul in care se foloseste Ceresit CU 22, trebuie preparat un chit prin amestecarea acestuia cu 15% cuartfin uscat (granulatie 0.2-0.6 mm). When assembling shaped troughs admissible horizontal deviation is +/- 2 mm in 4 m.
Un element esential la durabilitatea stratului ceramic este chituirea acestuia. La bazine de apa cu pH ≤ 4, atat la plajele bazinului cat si la pardoseli si 15 cm din peretii de la camera dusurilor sunt necesare Ceresit CE 44, CE 47, CE 48 pentru etanseizare rezistenta la factori chimici a rosturilor. Acestea se recomanda atat pe inaltimea apei cat si deasupra cu 60 cm. In ultima parte se poate folosi si CE 43, cat si in camerele sanitare, saune, sau holuri. La bazine cu dozaj manual de hipoclorit se folosesc doar CE 47 si CE 48.
In stratul de placare ceramica exista rosturi care cer flexibilitate. Cauciuc si amestecuri de polisulfati sunt folositi pentru umplerea rosturilor flexibile din zona bazinului, a plajelor si a podelelor. Amestecul din rost se aplica peste cordonul de polipropilena la care nu adera. Inaltimea umpluturii constituie 2/3 din latimea rostului. Deformabilitatea adecvata a materialului din rost e asigurata de siliconul sanitar Ceresit CS 25 si grundul CS 34.
In cazul rostului de expansiune care separa bazinul de restul piscinei, marginile se pregatesc meticulos. In this connection concrete chamfering at its edge and reconstruction by means of Ceresit CU 22 chemo-resistant adhesive or resinous putty prepared as a mixture of dry quartz sand and Ceresit CF 41 epoxy primer are recommended.
Siliconul sanitar se foloseste la bazine deoarece asigura o buna biocine protection. Aplicarea acestor siliconi trebuie precedata de o grunduire adecvata a bazei. Unde nu exista contact cu apa bazinului, se poate folosi si etansant Ceresit CS 29.
La tencuirea holurilor sau peretilor care nu intra in contact cu apa improscata din bazin se poate folosi tencuiala silicatica Ceresit CT 54 (in camere cu umiditate ridicata), iar in alte camere tencuiala acrilica CT 44 si silicatica CT 48, care sunt lavabile.
Materiale Ceresit folosite
Ceresit CX 5: Ciment de montaj cu intarire rapida pentru xifarea balustradelor in gauri facute anterior (in placa balconului si pereti). Spatiul dintre elementul ancorat si peretii gaurii trebuie sa fie de minim 20mm. La spatii mai mari se adauga nisip maxim 1:1. Priza incepe la 4 minute dupa adaugarea apei. Deoarece CX 5 are proprietati hidroizolante, se poate folosi si la umplerea cavitatilor adanci.

Ceresit CX 15: mortar de montaj cu rezistenta ridicata, folosit la ancorare si la pregatirea substraturilor. Are intarire rapida, fara contractii, este hidroizolant si rezistent la inghet.
Ceresit CC 81: Emulsie de contact, folosita la instalarea straturilor de contact sau la lipirea stratului de panta pe placa de beton. Cu aditivul CC 81 (solutie apoasa), un mortar de ciment poate folosi la umplerea cavitatilor din elementele de beton sau la nivelarea suprafetelor acestora.

Ceresit CN 87: Sapa cu intarire rapida. Rezista pana la 40 Mpa. Grosimea unui strat poate fi: 10-80mm cand are un substrat, 35-80mm cand se dispune pe un strat separator din film or building paper sau 45-80mm cand nu are niciun strat suport. Traficul se poate relua in circa 3 ore iar etansarea in functie de grosime - in 3 zile.

Ceresit CN 83: Mortar cu intarire rapida folosit la montarea stratului de panta. Are o rezistenta la compresiune ≥35Mpa. Grosimea stratului este de 5-30mm, traficul se poate relua in 5 ore iar etansarea se face dupa 5 zile. Mortarul are nevoie de un strat de contact cu aditiv CC81.
Ceresit CD 31: Protectie epoxidica contra coroziunii. Este o rasina bicomponenta foarte aderenta la beton si metal. Imprastiata pe elemente metalice si pulverizata cu nisip ofera (dupa 24 de ore) aderenta etansantilor minerali.

Ceresit CD 22: mortar pentru repararea suprafetelor de beton, folosit pentru defecte adanci. Un strat de 5-30 mm poate fi executat intr-un singur ciclu. Are contractii mici, rezista la inghet si sare, se intareste rapid, este armat cu fibre si e hidrofob. Necesita un strat de contact executat din mortar CD 23.

Ceresit CD 23: mortar pentru repararea suprafetelor de beton, folosit pentru defecte minore si ca strat de contact. Un strat de 3-12 mm poate fi executat intr-un singur ciclu. Rezista la inghet si sare, se intareste rapid, este armat cu fibre si e hidrofob.

Ceresit CD 24: chit de mortar de ciment pentru repararea suprafetelor de beton. Un strat de 5 mm poate fi executat intr-un singur ciclu. Are contractii mici, rezista la inghet si sare, se intareste rapid, e hidrofob si nu crapa.

Ceresit CO 81: fluid pentru injectarea in caramizi umede, care blocheaza capilaritatea, etanseaza la suprafata si intareste substratul.

Ceresit CT 17: grund de adancime fara solventi folosit la intarirea suprafetei substratului, in general aplicat inaintea executarii placarii ceramice.

Ceresit CF 41: Amorsa epoxidica. Se aplica pe stratul de beton. Imprastiata pe flashinguri si pulverizata cu nisip ofera (dupa 24 de ore) aderenta etansantilor minerali.

Ceresit CR 65: hidroizolatie de ciment, mono-componenta, care se amesteca cu apa si care confera adeziune buna materialelor minerale si bituminoase. Se aplica usor si poate folosi si la etansarea peretilor dinspre pamantul exterior. Grosimea maxima a stratului este de 5 mm. Mortarul executat trebuie mentinut umed 24 de ore.

Ceresit CR 166: Etansant flexibil pentru hidroizolarea substraturilor. Poate fi considerata si ca o protectie aditionala a armaturilor. Un strat de 3mm grosime echivaleaza 7cm de beton. Se aplica de 2 ori cu pensula. La imbinarea cu peretele sau la flashinguri se intareste cu banda Ceresit CL 152. Dupa 3 zile, direct pe un etansant din CR 166 se pot dispune placile ceramice.

Ceresit CE 49: Este bicomponent, rezistent la agenti chimici si fara solventi. Protejeaza substraturile la penetrarea apei si la expunerea la acizi si baze. Poate acoperi zgarieturi de pana la 1.6mm. Poate fi folosit in cazul expunerii la umezeala de categorie I, II, III sau IV. Poate avea ca substrat: beton, sapa de ciment, caramizi, chipboards, mortare de nivelare a podelei, sau placari ceramice pre-existente. Substratul trebuie grunduit cu Ceresit CE 50. Metoda de executare a CE 49: pensula, sau rola(minim 2 straturi).
Ceresit CL 50: Strat etansant flexibil folosit pentru hidroizolarea substraturilor inainte de montarea placilor ceramice. Este bicomponent, iar dispersia de ciment acopera toate zgarieturile din substrat. Se aplica in doua straturi cu pensula. In locurile de imbinare cu peretele si la flashinguri se intareste cu banda CL 152. Placile ceramice se dispun dupa 2 ore.

Ceresit CL 152: Banda etansanta rezistenta la rupere, flexibila, acoperita cu cauciuc, lata de 12cm. Se foloseste la intarirea imbinarilor straturilor etansante.

Ceresit CM 17: Adeziv in pat subtire pentru placari ceramice la interior si exterior. Proprietatile elastice ale mortarului previn aparitia eforurilor. Se recomanda in cazul placilor ceramice portelanate. Se aplica in glosimi de 4-10mm. Gata de chituit dupa 24 de ore.

Ceresit CM 18: Adeziv flexibil in pat subtire pentru fixarea placilor ceramice. Are aderenta sporita, confera elasticitate rosturilor dintre placi, evitand astfel crearea eforturilor suplimentare. Gata de chituit dupa 12 ore.

Ceresit CU 22: adeziv rezistent chimic, epoxidic, bicomponent, pentru placari ceramice. Substratul trebuie sa fie compact, uscat si sa reziste la incarcari. Se recomanda in special in locatii umede permanent, expuse la agresiune chimica. Se poate chitui dupa 24 de ore.

Ceresit CE 40: chit de rosturi etansant, flexibil, pentru rosturi ≤5 mm. Se recomanda la camere expuse periodic la umezeala: bai, dusuri, bucatarii.

Ceresit CE 43 aquastatic: Chit de rosturi impermeabil, flexibil, rezostent la zgarieturi si mizerie, armat cu fibre, pentru interior sau exterior. Se aplica intr-un strat de 4-20mm. Recomandat in special pentru chituirea placilor ceramice din balcoane, terase, piscine, sau pardoseli incalzite.

Ceresit CE 44: chit de rosturi etansant, rezistent la agenti chimici si inghet. Se recomanda in conditii de expunere continua la umezeala, incarcari mari si substante chimice. Latimea unui rost trebuie sa fie cuprinsa intre 2-12 mm.

Ceresit CE 47: chit de rosturi bicomponent, rezistent la agenti chimici, stabil pe suprafete verticale si in rosturi de 2-8mm. Se recomanda pentru o chituire foarte durabila a placilor de pe pereti in institutii balneoclimaterice, bazine si laboratoare.

Ceresit CE 48: chit de rosturi bicomponent, rezistent la agenti chimici, stabil pe suprafete verticale si in rosturi de 2-8mm. Se foloseste atat la interior cat si la exterior pentru o chituire foarte durabila a placilor de pe pereti in institutii balneoclimaterice, bazine si laboratoare.

Ceresit CT 54: Vopsea siliconica disponibila in 163 de culori, permeabila la vapori, alcalina, rezistenta la intemperii. Se aplica in doua randuri cu pensula sau rola. Primul strat se dilueaza cu apa.

Ceresit CT 48: tencuiala siliconica, hidrofoba, permeabila la vapori, pentru fatade sau interior. Este rezistenta la conditii contaminatoare.

Ceresit CT 42, CT 44: tencuiala acrilica pentru fatade si interior.

Ceresit CS 25: silicon sanitar utilizat la etansarea rostului cu peretele si in jurul stalpilor balustradei. Ramane flexibil o perioada lunga de timp; rosturile trebuie sa fie intre 5-30mm. Deformati repetata acceptabila: 25%. Pentru aderenta sporita la substraturi metalice, se foloseste grundul Ceresit CS 34.

Ceresit CS 29: Mastic de etansare pe baza de poliuretan. Creeaza o umplutura rezistenta la intemperii. Se foloseste in special la:
- etansarea rosturilor de expansiune la terase si balcoane si dintre cladiri
- etansarea bazinelor industriale, rezervoarelor(in afara celor cu apa potabila), pardoselilor industriale
- etansarea rosturilor dintre placile de la parcari
- etansarea rosturilor din pasaje de conducte tehnologice
- etansant de exterior si interior in beton, lemn, otel, aluminiu, zinc, placari ceramice si PVC
- etansarea pragurilor usilor si ferestrelor din lemn, metal, aluminiu sau PVC cu zidarie si tencuiala
- etansarea golurilor din pereti cortina
umplerea golurilor, crapaturilor si zgarieturilor din pereti inainte de tencuire.


Tehnologii de executie

Operatiuni Materiale/ Impachetare Perioada de timp Consum de materiale
Pregatirea substratului:
-nivelare
-scoaterea vechilor straturi si izolatii
-curatarea betonului corodat, a fragmentelor desprinse si a contaminarilor
-sablare
-sablare cu apa
-curatare cu o perie de sarma
-maturare
-curatarea resturilor si a prafului
- - -
Repair of scratches and cracks in the reinforced concrete construction elements by means of pressure injection method through forced gluing with epoxide resins or flexible packing (filling-in) with polyurethane resins (refurbishments) - - -
Protejarea armaturii corodate:
-descoperirea tuturor armaturilor corodate
-curatarea cu parii de sarma sau sablare pana isi recapata luciul metalic
-acoperirea suprafetei curatate cu doua straturi de rasina apoxidica CD 31
-presararea cu nisip cuartos uscat pe stratul II imediat dupa aplicare Protectie epoxidica anticoroziva
Ceresit CD 31
Pachet 1kg Timp de aplicare:
20-90 min in functie de temperatura

Timp de uscare al fiecarui strat:
3-6 ore 0.3-0.5 kg/m2 intr-un singur strat
Execution of a horizontal membrane in the basin walls in the case of immediate foundation upon the ground and occurrence of capillary rise effects (refurbishments)
-drilling of horizontal bores of 12÷18 mm diameter spaced every 10 cm in the basin wall to the depth: wall thickness minus 5 cm, at the level of the bottom plate along the entire length of the occurrence of capillary rise effects and approx. 80 cm on every side beyond this zone
-cleaning of the bores and rinsing them with limewater
-assembling of injection nozzles
-injectare sub presiune
-dezasamblarea injectiei Fluid de injectare in pereti umezi
Ceresit CO 81
Bidon 30kg

Sapa de ciment
Ceresit CN 76
Saci 25kg Dupa 24 de ore umplerea of the bore holes poate incepe.

Timp de aplicare:
Aprox. 60min de cand se amesteca cu apa Aprox. 10-15 kg/m2



Aprox. 2 lg/dm3


Operatiuni Materiale/ Impachetare Perioada de timp Consum de materiale
Nivelarea stratului de pe suprafete orizontale – executarea stratului de contact:
--amestecarea cu emulsie de solutie apoasa
-umezire abundenta cu apa a substratului
-imprastierea cu pensula Sapa cu intarire rapida
Ceresit CN 87
Saci de 25kg
Emulsie de contact
Ceresit CC 81
Bidoane de 2/5/10l Timp de aplicare aprox. o ora.
Executarea stratului de panta: imediat pe un strat de conectare umed Aprox. 3.6 kg/m2


Aprox. 0.25 l/m2
Nivelarea stratului de pe suprafete orizontale :
-amestecare cu apa
-laying, compacting and pulling off with a floating rule upon guide bars
-leveling and floating with a long float to get a „sharp” finish Sapa cu intarire rapida
Ceresit CN 87
Saci de 25kg
Trafic: dupa 3 ore
Etansare: dupa 3 zile Aprox. 2 kg/m2 pe mm de grosime

Alternativa la instalarea stratului de contact:
-amestecarea cu emulsie de solutie apoasa
-umezire abundenta cu apa a substratului
-imprastierea cu o perie Mortar cu intarire rapida
Ceresit CN 83
Saci de 25kg
Emulsie de contact
Ceresit CC 81
Bidoane de 2/5/10l Timp de aplicare aprox. o ora.
Executarea stratului de panta: imediat pe un strat de conectare umed Aprox. 3.6 kg/m2


Aprox. 0.25 l/m2
Alternativa la nivelarea stratului de pe suprafete orizontale :
-amestecare cu apa
-laying, compacting and pulling off with a floating rule upon guide bars
-leveling and floating with a long float to get a „sharp” finish Mortar cu intarire rapida
Ceresit CN 83
Saci de 25kg
Trafic: dupa 5 ore
Etansare: dupa 5 zile Aprox. 2 kg/m2 pe mm de grosime

Alternativa la instalarea stratului de contact:
-se dilueaza CC 81 cu apa 1:2
-se amesteca solutia cu nisip si ciment 1:2
-se umezeste indeajuns cu apa
-se aplica cu pensula Emulsie de contact
Ceresit CC 81
Saci de 25kg Timp de aplicare:
Aprox. 90min

Executarea stratului de nivelare:
imediat Aprox. 0.125l+ 0.5kg ciment +1.6kg nisip /1m2
Nivelarea stratului de pe suprafete verticale – executarea stratului de contact:
-amestecarea cu apa
-umezire abundenta cu apa a substratului
-aplicarea unui strat de 3 mm cu pensula Mortar
Ceresit CD 23
Saci de 25kg Timp de aplicare:
Aprox. 45 min

Executarea stratului de nivelare:
Imediat pe stratul de contact inca umed Aprox. 4.5 kg/m2
Operatiuni Materiale/ Impachetare Perioada de timp Consum de materiale
Nivelarea stratului de pe suprafete verticale –nivelarea grosimilor ≤12mm:
-amestecare cu apa
-aplicare pe stratul de contact inca umed
-floating Mortar
Ceresit CD 23
Saci de 25kg Timp de aplicare:
Aprox 45 min

Tratamente ulterioare:
Dupa 7 zile Aprox. 1.5 kg/m2 pe fiecare mm de grosime a stratului
Nivelarea stratului de pe suprafete verticale –nivelarea grosimilor ≤30mm:
-amestecare cu apa
-aplicare pe stratul de contact inca umed
-floating
-nivelare cu chit pana la 5mm grosime Mortar
Ceresit CD 22
Saci de 25kg



Chit
Ceresit CD 24
Saci 25kg Timp de aplicare:
Aprox. 45 min



Acoperire cu strat de chit CD 24 dupa 3 zile
Tratamente ulterioare dupa 3 zile Aprox. 1.5 kg/m2 pe fiecare mm de grosime a stratului

Aprox. 1.5 kg/m2 pe fiecare mm de grosime a stratului
Alternativa la nivelarea stratului de pe suprafete verticale – executarea stratului de contact:
-amestecarea cu apa a emulsiei CC 81 in raport 1:2
-amestecarea solutiei cu nisip si ciment 1:2
-umezire abundenta cu apa a substratului
Emulsie de contact
Ceresit CC 81
Saci de 25kg Timp de aplicare:
Aprox. 90min

Executarea stratului de nivelare:
imediat Aprox. 0.125l+ 0.5kg ciment +1.6kg nisip /1m2
Alternativa la nivelarea stratului de pe suprafete verticale – nivelarea grosimilor 50(80)mm :
-amestecarea cu apa a emulsiei CC 81 in raport 1:2 – 1:6 in functie de grosime
-amestecarea solutiei cu ciment (from 0-0.5mm to 0-0.8mm fraction)in functie de grosimea stratului
-umezire abundenta cu apa a substratului
-aplicare ca in cazul unui mortar mai subtire de 50mm
Alternativa:
-Fixing of Ledochowski cut-drawn mesh
-aplicare ca in cazul unui mortar mai subtire de 80mm Emulsie de contact
Ceresit CC 81
Saci de 25kg Timp de aplicare:
Aprox. 90min

Tratament ulterior dupa 3-7 zile in functie de grosimea stratului Pe fiecare mm grosime:

0.06-0.02 l/m2
Operatiuni Materiale/ Impachetare Perioada de timp Consum de materiale
Rotunjirea colturilor concave – raza de aprox. 3 cm – executarea stratului de contact:
-amestecarea cu apa a emulsiei CC 81 in raport 1:2
-amestecarea solutiei cu nisip si ciment 1:2
-umezire abundenta cu apa a substratului
Emulsie de contact
Ceresit CC 81
Saci de 25kg Timp de aplicare:
Aprox. 90min

Executarea stratului de nivelare:
imediat Aprox. 0.125l+ 0.5kg ciment +1.6kg nisip /1m2
Rotunjirea colturilor concave – raza de aprox. 3 cm:
-amestecarea cu apa a emulsiei CC 81 in raport 1:4
-amestecarea solutiei cu ciment (0-4 mm fraction)in raport 1:3
Emulsie de contact
Ceresit CC 81
Saci de 25kg Timp de aplicare:
Aprox. 90min

Tratament ulterior dupa 3-7 zile in functie de grosimea stratului Pe fiecare mm grosime:

0.03 l/m2
Executarea hidroizolatiei de la piscina, plaja si dusuri – pregatirea suprafetei:
-amestecarea componentilor
-umezire abundenta cu apa a substratului
-aplicarea stratului I cu pensula pentru a acoperi porii de suprafata de pana la 5mm adancime Mortar hidroizolant
Ceresit CR 65
Saci de 25 kg Timp de aplicare:
2 h

Trafic:
Dupa 2 zile Aprox. 3-8 kg/m2 in functie de grosimea stratului
Executarea hidroizolatiei de la piscina, plaja si dusuri – etansarea:
-amestecarea componentilor
-umezire abundenta cu apa a substratului
- aplicarea stratului I cu pensula si a benzilor etansante in zonele necesare
-aplicare posibila a armaturii de technical viscose interlining of 60 g.m2
-aplicarea stratului II Etansant flexibil
Ceresit CR 166
saci de 24kg + bidoane de 10l

Banda de etansare Ceresit CL 152
Role de 10m si 50m Timp de uscare al stratului 1: 1 ora
Pauza dupa primul strat: 3 ore


Placarea ceramica: dupa 3 zile Aprox. 5 kg/m2




Aprox. 1.1m/m
Executarea hidroizolatiei – grunduirea bazinului:
-amestecarea componentilor
-aplicarea cu pensula sau rola
-presararea nisipului 0.2-0.6 mm
Grund pentru CE 49
Ceresit CE 50
Containere de 5kg care contin ambele componente Timp de aplicare:
30 min
Timp de intarire:
16h Aprox. 0.2 l/m2


Operatiuni Materiale/ Impachetare Perioada de timp Consum de materiale
Executarea hidroizolatiei - membrana izolatoare a piscinei:
-amestecarea componentilor 1:1
-aplicarea pe stratul grunduit cu pensula sau rola in doua straturi de minim 1mm fiecare Membrana epoxidica
Ceresit CE 49
Containere:
Componenta A 5kg
Componenta B 5kg Timp de aplicare:
Aprox. 45 min
Timp de intarire:
Aprox. 16h
Executarea urmatorului strat:
Intre 16-48h Aprox. 1.3 kg/m2 pe fiecare strat
Executarea hidroizolatiei la vestiare, facilitati sanitare, plaje dinafara ariei de improscare a apei – grunduirea:
-diluarea cu apa 1:1
-aplicarea cu pensula Grund fara solventi pentru adancime
Ceresit CT 17
Bidoane de 2/5/10l Timp de uscare:
Aprox. 4 h Aprox. 0.2 l/m2
Executarea hidroizolatiei la vestiare, facilitati sanitare, plaje dinafara ariei de improscare a apei – etansarea:
-amestecarea componentilor
-aplicarea stratului I cu pensula si lipirea elementelor de intarire
-aplicarea stratului II Etansant bicomponent
Ceresit CL 50
Galeti de 10kg

Banda etansanta
Ceresit CL 152
Role de 10m/50m Timp de aplicare:
Aprox. 2h
Uscarea stratului I:
Aprox. 0.5h
Uscarea stratului II:
Aprox. 1.5h
Dispunerea placilor dupa 2h Consum total:
Minim 1.4kg/m2


Aprox. 1.1m/m
Instalarea placilor:
-amestecare cu apa
-aplicarea cu o mistrie cu dinti de 4-10mm in functie de marimea placilor
-dispunerea placilor si corectarea pozitiei Mortar flexibil
Ceresit CM 17
Saci de 25kg Timp de aplicare:
Max 2h
Formarea crustei:
Aprox. 30min
Chituirea:
Dupa 24h 1.5-3.2kg/m2 in functie de marimea dintilor mistriei
Alternativa la instalarea placilor:
-amestecare cu apa
-aplicarea cu o mistrie cu dinti de 4-10mm in functie de marimea placilor
-dispunerea placilor si corectarea pozitiei Mortar „Easy Flex”
Ceresit CM 18
Saci de 18kg Timp de aplicare:
Max 2h
Formarea crustei:
30-45min
Chituirea:
Dupa 12h 1.2-2.2kg/m2 in functie de marimea dintilor mistriei
Alternativa la instalarea placilor:
-amestecare cu apa
-aplicarea cu o mistrie cu dinti de 3-8 mm in functie de marimea placilor
-dispunerea placilor si corectarea pozitiei Adeziv
Ceresit CU 22
Containere de plastic de 8 kg Timp de aplicare:
Aprox. 90 min

Chituire:
Dupa 24 h 1.9-3.4 kg/m2 in functie de marimea dintilor


Operatiuni Materiale/ Impachetare Perioada de timp Consum de materiale
Chituirea placilor bazinului si din dusuri:
-amestecarea componentilor
-aplicare cu o rubber long float
-curatare cu un burete umed
-stergere dupa uscare cu solventi Chit de rosturi epoxidic
Ceresit CE 47
Containere de 5 kg care contin ambele componente Timp de aplicare:
90 min.

Rezistenta maxima se obtine dupa 7 zile 0.8-1.9 kg/m2 in functie de dimensiunile placilor si rosturilor
Alternativa la chituirea placilor bazinului si din dusuri:
-amestecarea componentilor
-aplicare cu o rubber long float
-curatare cu un burete umed
-stergere dupa uscare cu solventi Chit de rosturi epoxidic hidroizolant
Ceresit CE 48
Containere de 5 kg care contin ambele componente Timp de aplicare:
90 min.

Trafic:
Dupa 6h

Rezistenta maxima se obtine dupa 7 zile 0.8-1.9 kg/m2 in functie de dimensiunile placilor si rosturilor
Chituirea placilor de pe plaje si din dusuri:
-amestecarea componentilor
-aplicare cu o rubber long float
-curatare cu un burete umed
-stergere dupa uscare cu solventi Chit de rosturi flexibil rezistent la agenti chimici
Ceresit CE 44
Containere de 10 kg care contin ambele componente Timp de aplicare:
45 min.

Trafic:
Dupa 6h 1-2.3 kg/m2 in functie de dimensiunile placilor si rosturilor
Chituirea placilor de pe plaje si din dusuri:
-amestecarea componentilor
-aplicare cu o rubber long float
-curatare cu un burete umed
-stergere dupa uscare cu o carpa uscata Chit de rosturi flexibil
Ceresit CE 40 aquastatic
Bidoane de 2 / 5 kg Timp de aplicare:
45 min.

Trafic:
Dupa 6h 1-2.3 kg/m2 in functie de dimensiunile placilor si rosturilor
Alternativa la chituirea placilor bazinului si din dusuri :
-amestecare cu apa
-aplicare cu o rubber long float
-curatare cu un burete umed
-stergere dupa uscare cu o carpa Ceresit CE 43 aquastatic
Galeti de 5kg
Saci de 25kg Timp de aplicare:
Max 60 min
Trafic:
Dupa 5h 0.6-1.2kg/m2
In functie de marimea placilor si a rosturilor dintre ele
Etansarea rosturilor:
-se introduce fortat un cordon PE
-grunduirea substratului metalic
-umplerea cu un silicon
-spraying with water solution of a soap
-netezirea rostului Amorsa pentru silicon
Ceresit CS 34
Sticle de 50ml

Silicon sanitar
Ceresit CS 25
Tub de 300ml Timp de uscare al amorsei: 30min

Uscarea de suprafata a siliconului: aprox. 5min
Timp de intarire: aprox. 5mm in 2 zile Aprox. 50 ml/tub



6x6mm: aprox 15m
Operatiuni Materiale/ Impachetare Perioada de timp Consum de materiale
Umplerea rosturilor de expansiune structurale si tehnologice:
-introducerea cordonului PE
-degresarea substratului daca este necesar
-umplerea cu mastic de etansare poliuretanic
-se pulverizeazacu solutie de apa cu sapun
-nivelarea rostului Mastic de etansare poliuretanic
Ceresit CS 29
Tuburi metalice de 280ml Timp de uscare (se verifica tactil):
Aprox. 30 min

Timp de intarire:
1-7zile In functie de latimea si adancimea rostului:
25-1.25 m
Umplerea rosturilor de expansiune structurale si tehnologice:
-introducerea cordonului PE
-grunduirea straturilor poroase, metalice sau din plastic
-umplerea cu amestec de polimer si cauciuc
-pulverizarea unei solutii de apa cu sapun
-netezirea rostului Caoutchouc and polymer sealing mix on the substrate of polysulfides
(polysulfide rubber) with proper grounds for it and for the substrate - In dunctie de dimensiunile rostului


Detalii tehnice:


Fig. 4.1 – reprofiling, sealing and ceramic liners upon the pool basin walls
Fig. 4.2 – sealing of “Finnish”type trough in the swimming pool
Fig. 4.3 – sealing of Wiesbaden type trough in the swimming pool
Fig. 4.4 – sealing of Wiesbaden type trough in the swimming pool with a lowered water surface
Fig. 4.5 – sealing of St. Moritz type trough in the leisure pool (rehabilitation)
Fig. 4.6 – sealing of St. Moritz type trough in the balneological pool (water pH value outside 4,5 – 13,5 range)
Fig. 4.7 – sealing of Zurich type trough in the swimming pool
Fig. 4.8 – constructia rostului de expansiune din bazin


Fig. 4.9 – detaliu de etansare of the inflow/ efflux in the pool basin bottom
Fig. 4.10 – detail of the culvert sealing of the inflow in the basin wall
Fig. 4.11 – detail of the culvert decline of the inflow in the basin wall – option
Fig. 4.12 – detail of the embedding and sealing of the wall-fixed clamping holder for lane ropes, ladders, etc.
Fig. 4.13 – detaliu de etansare a bloc-startului
Fig. 4.14 – conexiunea intre peretii si pardoseala din camere umede
Fig. 4.15 – etansarea sifonului in camere umede
Fig. 4.16 – trecerea conductei de alimentare cu apa prin perete in camere umede