ROgift.ro(vanzari icoane)

Izolarea balcoanelor si teraselor

Terasele si balcoanele sunt elemente esentiale ale apartamentelor si caselor contemporane fiind considerate legaturi intre spatiul interior si cel exterior al cladirii. Numeroase cereri ale investitorilor, contractorilor sau designerilor indica faptul ca subiectul finisarii teraselor si balcoanelor trebuie discutat mai indeaproape. Defectele care apar sunt un factor aditional care subliniaza importanta problemei. Asemenea defecte limiteaza functionalitatea atat balcoanelor sau teraselor cat si a camerelor adiacente. Asemenea defecte pot fi:
• Scurgeri
• Penetrarea apei si inghetarea acesteia in tavane
• Defecte ale pardoselilor din placi ceramice
• Exfolierea finisajelor aplicate pe fatade

Motivele aparitiei acestor fenomene negative sunt de obicei complexe si includ greseli de proiectare, o alegere inadecvata a materialelor si erori de executie.

Henkel Romania, producatorul materialelor de constructii Ceresit, are in oferta sisteme care ofera solutii mai multor probleme, printre care:

• Adezivi si chituri pentru placari ceramice
• Materiale de etansare sub placari ceramice
• Mebrane de hidroizolatie si bariere de vapori

Elemente auxiliare precum termoizolatii, materiale de drenaj, balustrade etc sunt de asemenea importante. Terasele si balcoanele sunt de obicei situate pe fatade insorite. In zilele de vara foarte calduroase, temperatura pardoselii poate atinge o temperatura de +70°C, in timp ce iarna poate scadea pana la -30°C. Apa de ploaie, zapada, diferentele mari de temperatura cauzeaza conditii foarte dificile. In consecinta, apar dificultati la construirea corecta a unei terase sau a unui balcon.

Scopul acestui studiu este de a explica motivele aparitiei defectelor si prezentarea corecta a solutiilor. Studiul nu se refera la probleme de statica(incarcarea capabila a placilor balcoanelor, tavanelor sau a balustradelor). Acest studiu se refera exclusiv asupra materialelor de finisaj. Produsele Ceresit sunt caracterizate de o calitate ridicata si consecventa. Parametrii tehnici si proprietatile de lucru asigura atat durabilitate si fiabilitate cat si o executie rapida a lucrarilor de constructie.









Informatii generale si definitii

Balconul este o platformă cu balustradă pe peretele exterior al unei clădiri, comunicând cu interiorul printr-una sau mai multe uşi. Expunerea tuturor straturilor la fluctuatii mari de temperatura si vibratii ale cladirii sunt trasaturi caracteristice fiecarui balcon. Placile de balcon lungi trebuie sa aiba rosturi de dilatatie de 1.5cm la fiecare 4 m. Toate materialele folosite la balcoane trebuie sa fie flexibile si sa reziste la intemperii. Placa de balcon nu trebuie sa permita trecerea apei. Din acest motiv avem nevoie de o hidroizolatie , care sa o protejeze de imbibarea cu apa care pe viitor genereaza defectele mai sus prezentate

Terasa este o construcţie deschisă, anexă a unei clădiri, aşezată la nivelul parterului, al unui etaj sau pe acoperiş (servind ca loc de odihnă sau de agrement). Pe langa conditia evidenta de impermeabilitate, ea trebuie sa includa termoizolatia si o bariera de vapori. Formele si marimile teraselor sunt foarte diversificate. Straturile de peste termoizolatie sunt expuse la cele mai mari fluctuatii de temperatura. In orice caz, chiar si deasupra camerelor locuibile, o placa de terasa trebuie sa aiba un rost de dilatatie de 1 cm la fiecare 36 m2.

Stratul de panta asigura o configuratie corecta a straturilor balconului sau terasei. Inclinatia recomandata este de 2-2.5%. Stratul de panta se executa direct deasupra placii tavanului sau balconului. Toate straturile dispuse deasupra de grosime constanta vor avea inclinatie identica.. Inclinatia mai mica decat cea recomandata va cauza o scurgere mai lenta a apei sau chiar baltirea apei, in timp ce o panta mai mare ingreuneaza mersul liber, folosirea mobilierului si genereaza un aspect estetic neplacu . Inclinatia data din grosimi diferite ale straturilor constituie o greseala.

Bariera de vapori de pe stratul inclinat impiedica trecerea vaporilor de apa prin tavan in straturile superioare. Vaporii de apa au presiune mai mare pe partea mai calduroasa a barierei de vapori (in general spre interior). Daca nu ar exista bariera de vapori, acestia ar migra de la spre straturile mai reci pentru a egaliza presiunea, si ar forma condens, care ulterior ar aparea la interior sub forma de mucegai. Un material cu rezistenta la difuzia vaporilor Sd>150m se considera bariera de vapori.

Hidroizolatia formeaza o bariera la penetrarea apei de ploaie. In cazul teraselor se presupune ca o parte din apa de ploaie poate penetra fisuri, etansanti, sape dupa ani buni de exploatare. Asadar hidroizolatia este ultima masura impotriva trcerii apei printr-o terasa. Se recomanda folosirea materialelor flexibile la executia ei, care isi mentin etanseitatea chiar si la dilatarile sau contractiile straturilor de dedesubt.

Stratul de drenaj se pune direct deasupra hidroizolatiei. Putine companii ofera asemenea produse din plastice dure. Sistemul sau asigura scurgerea rapida a apei.

Termoizolatia previne racirea tavanului si formarea condensului pe tavane. Ca rezultat al folosirii termoizolatiei, iarna nu ingheata condens in tavane iar vara acestea nu se incalzesc prea tare de la razele solare. Grosimile termoizolatiei se calculeaza dupa caz. Se urmareste folosirea unui material cu permeabilitate si compresibilitate scazuta (ex: polistiren extrudat sau polistiren expandat cu densitate >30kg/m3). In general, grosimea termoizolatiei este intre 10 cm si 20 cm.







Sapa formeaza un strat suport pentru montarea placajului ceramic si in primul rand este o structura rigida in care incarcarile se pot distribui. Sapa trebuie sa fie rezistenta la apa si inghet pentru a fi durabila. Pentru instalarea sapei se recomanda folosirea unui mortar cu intarire rapida. Ca alternativa, se poate folosi si o sapa traditionala, avand grija sa luam in considerare intarzierea procesului de executie, datorita intaririi mai grele. La 1m2 de sapa se recomanda folosirea a 350-400kg de ciment Portland fara aditivi si 1700-1900kg de agregate cu granulatia 0-8mm. Raportul apa ciment nu poate depasi 0.6, deci sapa va avea o consistenta vartoasa. Folosirea aditivilor plastifianti simplifica munca.Peste aceasta sapa se aplica un strat de hidroizolatie pentru a preveni acumularea apei si implicit aparitia defectelor generate de ciclurile inghet-dezghet

Stratul de etansare, hidroizolatia este alcatuit dintr-un material mineral elastic, pe care se dispun placile ceramice direct. In cazul balcoanelor, un strat de etansare impiedica trecerea apei de ploaie in stratul de panta si al placii de beton armat, protejand in acelasi timp armaturile. In cazul teraselor nu este suficient doar un singur strat de etansare. Astfel, se aplica straturi de etansare suplimentare .In ciuda proprietatilor elastice, in unele locuri(ex: rosturi de dilatatie) hidroizolatia trebuie intarita cu banda rezistenta la rupere. Deasemenea, hidroizolatia trebuie apliacat pe peretele adiacent sau pragurile de usi, pe inaltime de minim 10 cm.
Stratul de etansare se realizeaza cu Ceresit CR 166 (etansant flexibil), sau ca alternativa cu Ceresit CL 50

Pardoseala se acopera in general cu placi ceramice in cazurile teraselor, din motive de durabilitate, curatire si estetice. Placile trebuie sa fie rezistente la inghet, iar cele cu suprafata glazurata trebuiesc evitate din motive de siguranta. Dimensiunile acestora nu trebuie sa depaseasca 30-35cm, din cauza variatiilor de temperatura. Acelasi motiv determina si alegerea corecta a adezivului. Adezivul trebuie sa aiba o rigiditate relativ mica, pentru a nu produce eforturi aditionale, si in acelasi timp aderenta ridicata la hidroizolatie si la placile portelanate care sunt practic complet neabsorbante. Rosturile dintre aceste placi trebuie deasemenea sa fie umplute cu materiale flexibile.
Placile ceramice trebuiesc lipite cu un adeziv flexibil (Ceresit CM 17, CM 18, CM 19 sau CM 25). Intr-o placare ceramica suprafetele trebuie sa aiba maxim 36 m2. In caroiaje de 6 pe 6 m se dispun rosturi de dilatatie .Rostul de dilatatie se umple cu etansant poliuretanic sau silicon, si se dispune in asa fel incat sa fie suprapus cu cel al sapei. Nu se accepta acoperirea rostului din sapa cu placi ceramice.

Balustrada ofera siguranta ocupantilor terasei sau balconului. Trebuie sa fie destul de inalta incat sa nu poata fi sarita de copii. In acelasi timp trebuie sa fie rigida astfel incat sa poata prelua incarcarile fara a se indoi. Balustradele metalice sunt cele mai frecvente. De obicei in cazul balcoanelor este suficient ca balustrada sa fie inglobata in placa de beton. Din motive de siguranta sporita, balustrada se conecteaza si la alte elemente cum ar fi pereti sau tavan. Daca balconul sau terasa au rost de dilatatie pe directie perpendiculara balustradei, atunci aceasta trebuie intrerupta si stalpii dublati in acea zona. O solutie eficienta este aceea de a fi montata pe placa de baza metalica ancorata in beton cu ancore chimice.

Lacrimarele scurg apa de ploaie in afara perimetrului terasei sau balconului. Dispunerea placilor ceramice in afara perimetrului sau acoperirea cu ajutorul lor a fatadei structurii ar fi o practica gresita. In cazul teraselor lacrimarele directioneaza catre scurgere nu doar apa de pe podea, dar si posibile infiltrari prin stratul de drenaj. Se recomanda confectionarea lor din profile metalice de 0.5 - 1 mm rezistente la coroziune (ex: aliaje de aluminiu). In general sunt fixate mecanic. Din cauza variatiilor de temperatura, la fiecare 3m lungime ele trebuiesc conectate astfel incat sa permita deplasarile relative.



Solutii recomandate

Henkel Romania, bazandu-se pe o experienta vasta, ofera o gama variata de solutii pentru a construi corect un balcon sau o terasa. In studiul de fata luam in considerare doar terasele si balcoanele rectangulare cu o margine incastrata in peretele cladirii. Fiecare solutie include descrierea, materialele utilizate si detaliile tehnice de executie.
Tehnologia de executie se stabileste dupa caz si in mod obligatoriu dupa consultarea fiselor tehnice ale produselor recomandate si daca este cazul a unui consultant tehnic Henkel Romania.
Detalii mai amanuntite despre produsele Ceresit se pot gasi in cataloagele cu date tehnice. Producatorul garanteaza calitatea produselor, dar nu poate controla si modul de executie sau folosire a acestora.

Pentru ca solutiile recomandate sa-si regaseasca utilitatea in practica, dar si pentru ca proiectantul cladirii sa poata recomanda usor sistemul porivit specialistii Henkel au pregatit detalii tehnice de executie care pot fi utilizate ca atare in proiect.
Mai jos sunt prezentate detaliile tehnice atasate prezentului studiu.
Acestea sunt inserate in format ‚’dwg’’ si se pot deschide folosind programul Autocad

Detalii tehnice:

Etansarea si placarea balcoanelor

Fig. 1.1 – sectiune prin balcon
Fig. 1.2 – rostul intre balcon si perete
Fig. 1.3 – marginea frontala a balconului
Fig. 1.4 – marginea laterala a balconului


Etansarea si placarea teraselor:

Fig. 1.5 – sectiune prin terasa
Fig. 1.6 – rostul intre terasa si perete termoizolat
Fig. 1.7 –rostul de dilatatie a unei sape
Fig. 1.8 – marginea laterala a terasei
Fig. 1.9 – marginea frontala a terasei















BALCOANELE

Descrierea solutiei

Balconul este in esenta o constructie de tip consola. Balustrada este incastrata in placa de beton. Elementele de scurgere a apei o directioneaza catre margini. Se presupune ca placa de beton este orizontala, asa ca se toarna o sapa de panta 2-2.5% din mortar cu intarire rapida. Marginile si streasinile sunt protejate de profile fixate mecanic.In mod obligatoriu se va folosi profilul cu picurator, lacrimarul pentru a asigura scurgerea apei . Sapa de panta este hidroizolata cu material de etansare flexibil protejand impotriva penetrarii apei in stratul de beton. La toate imbinarile, muchiile, colturile se utilizeaza banda Ceresit CL 152 pentru intarire suplimentara a stratului de hidroizolatie. Pardoseala este alcatuita din placi ceramice portelanate, rezistente la inghet si antiderapante. Placile sunt fixate cu adezivi flexibili Ceresit CM 17, CM 18 sau CM 19 sau CM 25 si chituite cu CE 43. Cu cat placile sunt mai mari, cu atat rosturile cresc in latime. Rosturile dintre pardoseala si perete, precum si rosturile de dilatatie se vor umple cu silicon poliuretanic Ceresit CS 29 sau silicon sanitar Ceresit CS 25.

Materiale Ceresit folosite

Ceresit CX 5: Ciment de montaj
Pentru lucråri cu fixare rapidå si puternicå. Pentru fixarea si instalarea componentelor din o†el si plastic în
zidårie din cåråmidå si în beton.
Pentru nivelarea cråpåturilor, a gåurilor etc.Pentru fixarea elementelor de intercala†ie.Pentru umplerea cavitå†ilor mici cu o lårgime de maximum 20. La spatii mai mari se adauga nisip. Priza incepe la 4 minute dupa adaugarea apei. Deoarece CX 5 are proprietati hidroizolante, se poate folosi si la umplerea cavitatilor adanci.

Thomsit R 755: Amorsa epoxidica
Se aplica pe stratul de beton. Imprastiata pe lacrimare si pulverizata cu nisip ofera (dupa 24 de ore) aderenta hidroizolatiilor minerale.

Ceresit CR 166: Hidroizolatie flexibila, bicomponenta pe baza de ciment
Pentru etansarea suprafetelor fisurate la cladiri si la elementele structurale
Poate fi considerata si ca o protectie aditionala a armaturilor. Un strat de 3mm grosime echivaleaza 7cm de beton. Se aplica de 2 ori cu pensula. La toate imbinarile se armeaza cu banda Ceresit CL 152. Dupa 3 zile, direct pe Ceresit CR 166 se pot dispune placile ceramice.

Ceresit CL 50: Hidroizolatie bicomponentå flexibilå sub plåci de gresie sau faiantå
Pentru hidroizolarea substraturilor inainte de montarea placilor ceramice. Se aplica in doua straturi cu pensula. La toate imbinarile se armeaza cu banda Ceresit CL 152. Placile ceramice se dispun dupa 2 ore.

Ceresit CL 152: Banda de etansare rezistenta la rupere, flexibila, acoperita cu cauciuc, lata de 12cm. Se foloseste la armarea imbinarilor straturilor de etansare.






Ceresit CM 17: Adeziv flexibil pe bazå de ciment
Adeziv flexibil de culoare gri pentru placåri ceramice si din piatrå naturalå
la interior si exterior în medii permanent umede
Se recomanda in cazul placilor ceramice portelanate. Se aplica in glosimi de 4-10mm. Gata de chituit dupa 24 de ore.

Ceresit CM 18 Easyflex :
Adeziv flexibil in pat subtire pentru placaje ceramice pe suprafe†e critice. Are aderenta sporita, confera elasticitate rosturilor dintre placi, evitand astfel crearea eforturilor suplimentare. Gata de chituit dupa 12 ore.

Ceresit CM 19: Mortar adeziv flexibil rapid cu consistenta fluida, pentrul paci de dimensiuni mari. Gata de chituit in 8 ore.

Ceresit CM 25: Adeziv flexibil pe bazå de ciment
Adeziv flexibil de culoare alba pentru placåri ceramice si din piatrå naturalå
la interior si exterior în medii permanent umede
Se recomanda in cazul placilor din marmura alba. Se aplica in glosimi de 4-10mm. Gata de chituit dupa 24 de ore.

Ceresit CE 43 aquastatic:
Chit de rosturi impermeabil, flexibil, rezostent la zgarieturi si murdarire, armat cu fibre, pentru interior sau exterior. Se aplica intr-un strat de 4-20mm. Recomandat in special pentru chituirea placilor ceramice din balcoane, terase, piscine, sau pardoseli incalzite.

Ceresit CS 25: silicon sanitar utilizat la etansarea rostului cu peretele si in jurul stalpilor balustradei. Ramane flexibil o perioada lunga de timp; rosturile trebuie sa fie intre 5-30mm. Deformatie repetata acceptabila: 25%.

Ceresit CS 29: Silicon poliuretanic. Creeaza o umplutura rezistenta la intemperii. Se foloseste in special la:
- etansarea rosturilor de dilatatie la terase si balcoane si dintre cladiri
- etansarea bazinelor industriale, rezervoarelor(in afara celor cu apa potabila), pardoselilor industriale
- etansarea rosturilor dintre placile de la parcari
- etansarea rosturilor din pasaje de conducte tehnologice
- etansant de exterior si interior in beton, lemn, otel, aluminiu, zinc, placari ceramice si PVC
- etansarea pragurilor usilor si ferestrelor din lemn, metal, aluminiu sau PVC cu zidarie si tencuiala
- etansarea golurilor din pereti cortina
- umplerea golurilor, crapaturilor si zgarieturilor din pereti inainte de tencuire.





TERASELE
Descrierea solutiei

Suportul unei terase este de regula o placa de beton armat . Stratul de panta este alcatuit din sapa cu intarire repida instalata direct pe placa iar inclinarea acestuia este de 2 - 2,5%. Solutia utilizata si prezentata in cele ce urmeaza este aceea de terasa ranversata cand termoizolatia este asezata peste stratul de hidroizolatie Se recomanda un material termoizolant care sa fie rezistent la apa, de exemplu, polistirenul extrudat. Aranjamentul invers permite in acelasi timp obtinerea hidroizolatiei si barierei de vapori, deoarece membrana izolatoare Ceresit BT 21 este aproape impermeabila la vapori. Oricum, in cazul unei terase situate deasupra unei camere incalzite, se recomanda instalarea a doua straturi de izolatie BT 21. Un strat de drenaj asezat direct deasupra hidroizolatiei asigura scurgerea rapida a apei din posibile infiltratii. Stratul de drenaj trebuie astfel dispus inacat sa fie conectat la sifoanele de pardoseala. Termoizolatia se dispune direct deasupra acestui strat. Peste termoizolatie se toarna o sapa armata care are rol atat de protectie a termoizolatiei cat si de fixarea a acesteia. Dispunerea rosturilor de dilatatie ale sapei trebuie sa se suprapuna exact cu rosturile de dilatatie din palacajul ceramic intre placile ceramice.

Materiale Ceresit folosite

Ceresit CX 5: Ciment de montaj
Pentru lucråri cu fixare rapidå si puternicå. Pentru fixarea si instalarea componentelor din o†el si plastic în
zidårie din cåråmidå si în beton.
Pentru nivelarea cråpåturilor, a gåurilor etc.Pentru fixarea elementelor de intercala†ie.Pentru umplerea cavitå†ilor mici cu o lårgime de maximum 20. La spatii mai mari se adauga nisip. Priza incepe la 4 minute dupa adaugarea apei. Deoarece CX 5 are proprietati hidroizolante, se poate folosi si la umplerea cavitatilor adanci.

Thomsit R 755: Amorsa epoxidica
Se aplica pe stratul de beton. Imprastiata pe lacrimare si pulverizata cu nisip ofera (dupa 24 de ore) aderenta hidroizolatiilor minerale.

Ceresit BT 21: Membranå hidroizolantå autoadezivå

Membrana izolatoare autoadeziva. Este flexibila si acopera fisurile substratului. Este aplicabila si la rosturile unui planseu. Cand se aplica, substratul trebuie grunduit cu Ceresit BT 26. Mebranele taiate la dimensiunile corespunzatoare trebuiesc suprapuse 8 cm si presate cu o rola de cauciuc. Se foloseste la temperaturi ≥-5°C.
Pentru izolarea balcoanelor, loggiilor acoperisului si teraselor,

Ceresit CR 166: Hidroizolatie flexibila, bicomponenta pe baza de ciment
Pentru etansarea suprafetelor fisurate la cladiri si la elementele structurale
Poate fi considerata si ca o protectie aditionala a armaturilor. Un strat de 3mm grosime echivaleaza 7cm de beton. Se aplica de 2 ori cu pensula. La toate imbinarile se armeaza cu banda Ceresit CL 152. Dupa 3 zile, direct pe Ceresit CR 166 se pot dispune placile ceramice.





Ceresit CL 50: Hidroizolatie bicomponentå flexibilå sub plåci de gresie sau faiantå
Pentru hidroizolarea substraturilor inainte de montarea placilor ceramice. Se aplica in doua straturi cu pensula. La toate imbinarile se armeaza cu banda Ceresit CL 152. Placile ceramice se dispun dupa 2 ore.

Ceresit CL 152: Banda de etansare rezistenta la rupere, flexibila, acoperita cu cauciuc, lata de 12cm. Se foloseste la armarea imbinarilor straturilor de etansare.

Ceresit CM 17: Adeziv flexibil pe bazå de ciment
Adeziv flexibil de culoare gri pentru placåri ceramice si din piatrå naturalå
la interior si exterior în medii permanent umede
Se recomanda in cazul placilor ceramice portelanate. Se aplica in glosimi de 4-10mm. Gata de chituit dupa 24 de ore.

Ceresit CM 18 Easyflex :
Adeziv flexibil in pat subtire pentru placaje ceramice pe suprafe†e critice. Are aderenta sporita, confera elasticitate rosturilor dintre placi, evitand astfel crearea eforturilor suplimentare. Gata de chituit dupa 12 ore.

Ceresit CM 19: Mortar adeziv flexibil rapid cu consistenta fluida, pentrul paci de dimensiuni mari. Gata de chituit in 8 ore.

Ceresit CM 25: Adeziv flexibil pe bazå de ciment
Adeziv flexibil de culoare alba pentru placåri ceramice si din piatrå naturalå
la interior si exterior în medii permanent umede
Se recomanda in cazul placilor din marmura alba. Se aplica in glosimi de 4-10mm. Gata de chituit dupa 24 de ore.

Ceresit CE 43 aquastatic:
Chit de rosturi impermeabil, flexibil, rezostent la zgarieturi si murdarire, armat cu fibre, pentru interior sau exterior. Se aplica intr-un strat de 4-20mm. Recomandat in special pentru chituirea placilor ceramice din balcoane, terase, piscine, sau pardoseli incalzite.

Ceresit CS 25: silicon sanitar utilizat la etansarea rostului cu peretele si in jurul stalpilor balustradei. Ramane flexibil o perioada lunga de timp; rosturile trebuie sa fie intre 5-30mm. Deformatie repetata acceptabila: 25%.

Ceresit CS 29: Silicon poliuretanic. Creeaza o umplutura rezistenta la intemperii. Se foloseste in special la:
- etansarea rosturilor de dilatatie la terase si balcoane si dintre cladiri
- etansarea bazinelor industriale, rezervoarelor(in afara celor cu apa potabila), pardoselilor industriale
- etansarea rosturilor dintre placile de la parcari
- etansarea rosturilor din pasaje de conducte tehnologice
- etansant de exterior si interior in beton, lemn, otel, aluminiu, zinc, placari ceramice si PVC
- etansarea pragurilor usilor si ferestrelor din lemn, metal, aluminiu sau PVC cu zidarie si tencuiala
- etansarea golurilor din pereti cortina
- umplerea golurilor, crapaturilor si zgarieturilor din pereti inainte de tencuire.