ROgift.ro(vanzari icoane)

placari ceramice

Introducere
Umezeala in elementele de constructie cauzeaza efecte nedorite (distrugere, coroziune biologica). Izolatiile interioare sunt menite sa protejeze peretii interiori impotriva umezelii. Inundatiile pot deasemenea distruge echipamentele si bunurile din camere. Sunt camere in aproape orice cladire in care umezeala este prezenta permanent. In general sunt bai sau grupuri sanitare. Placarile ceramice sunt cele mai frecvent folosite in camere expuse la umezeala. Acestea sunt durabile si usor de curatat, dar ele in sine nu asigura hidroizolarea elementului de constructie. Apa (care nu este mereu curata d.p.d.v.  biologic) se poate infiltra prin rosturile placilor, fapt pentru care este necesar sa se utilizeze materiale etansante adecvate.
Definitii generale
Camerele expuse la umiditate: prezinta o umiditate in aer periodica sau permanenta. De obicei,  acestea sunt : bai, toalete si bucatarii, in alte constructii mai pot fi: saune, dusuri, vestiare, curatatorii, camere folosite pentru dezinfectie, pentru uscarea rufelor si incaltarilor etc.
     Spatii permanent umede : sunt acele incaperi expuse la umiditate permanenta unde apa este folosita asa de intens incat este necesara colectarea acesteia cu ajutorul pantei data la pardoseli si a unui sistem de drenare, de scurgere.
Sifonul: un element permite scurgerea apei prin straturile din pardoseala. Acesta trebuie sa asigure etanseitatea rosturilor si o curatire usoara si sa fie prevazut cu o plasa pentru reziduuri.
Strapungeri: locuri prin care trec instalatiile prin peretii despartitori.
Izolatie la umiditate: protejeaza elementele de constructie impotriva formarii presiunii hidrostatice.
Hidroizolatia sub placare: protejeaza substraturile unde se vor dispune mai tarziu placile ceramice. O hidroizolatie poate asigura protectia numai in anumite circumstante. Etansarea impiedica deasemenea aparitia mucegaiului in rosturile dintre placi. Aparitia mucegaiului, in afara cazurilor cand s-au folosit materiale neadecvate pentru chituire, este asociata cu infiltrarea si evaporarea ciclica a apei care contine substante, saruri dizolvate.
Stratul de panta asigura o configuratie corecta a straturilor pardoselii. Inclinatia recomandata este de 2-2.5%. Stratul de panta se executa direct deasupra placii de beton. Toate straturile dispuse deasupra de grosime constanta vor avea inclinatie identica. Inclinatia mai mica decat cea recomandata va cauza o scurgere mai lenta a apei sau chiar formarea baltilor, in timp ce o panta mai mare ingreuneaza mersul liber, folosirea mobilei si arata urat. Inclinatia data din grosimi diferite ale straturilor constituie o greseala.
Etansarea la aburi: protejeaza peretii despartitori impotriva penetrarii vaporilor. Aburii au presiune mai mare pe partea peretelui unde temperatura si umiditatea relativa a aerului sunt mai mari. Daca peretii nu au sufucienta etansare la aburi, acestia trec prin el, formand condens si egalizand presiunile. Picaturile formate provoaca umezeala elementelor adiacente.

Categorii de expunere la umiditate
Camerele expuse la umiditate ar trebui izolate astfel incat apa, umezeala si alti factori chimici, fizici sau biologici sa nu prezinte o amenintare, incarcare inadmisibila sau deformatii.In prezentul material definim urmatoarele categorii de expunere la umiditate:
Categoria de expunere I
Expunerea la umiditate este temporara si scurta (stropire cu apa). Exemple: bucatarii, bai, toalete. Nu sunt dispuse sifoane, pardoselile sunt orizontale.
Categoria de expunere II
Expunerea la umiditate este lunga sau permanenta, asociata cu scurgere continua de apa fara exercitare de presiune hidrostatica. Pardoselile sunt inclinate. Exemple: dusuri fara cazi, bai, camere spalate cu jet de apa, spalatorii.
Categoria de expunere III
Expunere la intemperii. Ex.: terase, balcoane, logii, galerii.
Categoria de expunere IV
Expunere la apa simultana cu expunerea la substante chimice sau incarcari mari. Ex.: sectii de productie(ex.: berarii, laptarii, macelarii, tabacarii, vopsitorii, fabrici de hartie), constructii terapeutice, depozite(ex.: in fabrici de prelucrare a mancarurilor, silozuri), camere unde se folosesc agenti de curatare agresivi.
Tipuri de substraturi
Categoria de expunere la umezeala impune materialele ce se pot aplica, indicand si suportul pentru hidroizolatii. Urmatorul tabel speficica tipurile de substraturi recomandate:


Categoria
Suprafete ideale pentru pereti
Suprafete ideale pentru pardoseli
I
Beton, caramizi, tencuieli de var, var-ciment si tencuieli de ciment, placi de gips, beton celular, elemente din polistiren extrudat, invelite cu un mortar special, placi ceramice anterioare
Beton, sape pe baza de de ciment, placi de PAL,OSB, placari ceramice anterioare
II
Beton,  pereti din caramizi pline si cu goluri, tencuieli de ciment si var-ciment, elemente din polistiren extrudat, placari ceramice
Beton, sape de ciment, placi ceramice
III
Beton, pereti din caramida plina si cu goluri, tencuieli de ciment si var-ciment
Beton, sape de ciment
IV
Beton,  pereti din caramida plina si cu goluri, tencuieli de ciment, placari ceramice
Beton, sape de ciment, placari ceramice




Camerele expuse la umiditate
Peretii incaperilor sanitare de pana la 2m inaltime trebuie sa aiba suprafete spalabile si rezistente la umiditate. Pardoselile deasemenea ar trebui sa fie spalabile, non—absorbante si antiderapante. Placile ceramice sunt cele mai frecvent folosite atat la pardoseli cat si la pereti. In camerele expuse la umiditate sunt suprafete umede unde doar placarea ceramica nu poate fi considerata protectie suficienta.
Zonele umede de pe pereti includ suprafete pe care apa curge. Conturul unei cazi, extins in afara cu 50 cm se considera o astfel de zona. Limita superioara a unei zone umede este considerata a fi la 20 cm de cea mai ridicata pozitie a dusului.
Recomandari generale
Zonele umede ar trebui identificate ca suprafetele necesare minime pe care trebuie aplicata hidroizolatia. Se recomanda etansarea si in spatele si dedesubtul cazii. In cazul unor substraturi sensibile la umezire, recomandarea precedenta devine necesitate. Etansarea din zonele umede, in locuri cu rosturi de dilatatie, colturi de pereti, jonctiuni dintre pereti si pardoseli, trebuie intarita cu benzi adecvate, baghete sau flanse.
Spatiile permenent umede trebuie sa fie prvazute cu sistem de scurgere a apei pe intreaga suprafata a pardoselii si cu pante. Pantele (1.5-2%) asigura scurgerea apei de pe pereti, stalpi, rosturi etc. Pragurile usilor trebuiesc etansate iar inaltimea lor nu trebuie sa incomodeze traficul. La zonele permanent umede pragurile trebuie sa fie de 10 cm. O solutie alternativa (fara prag) ar fi o panta a holului sau o nisa la intrare care sa furnizeze diferenta de nivel necesara.

Daca sunt necesare dibluri pentru fixarea elementelor sanitare, rafturilor etc. gaurile facute in preababil trebuiesc etansate cu rasini epoxidice sau silicon. Profilele pentru finisaje si rosturile umplute cu silicon nu pot fi considerate o etansare durabila. Toate rosturile trebuiesc verificate periodic si reumplute daca este necesar.
Hidroizolatii sub placari Ceresit
Placile ceramice se monteaza direct pe materialele de etansare care asigura deasemenea si protectie la impact. Hidroizolatiile Ceresit sunt flexibile, se pot folosi pe substraturi atat rigide cat si deformabile. Deasemenea pot acoperi fisurile din stratul inferior. Materialele se diversifica prin compozitie, metode de executie, si parametrii finali. Oricum, toate asigura aderenta la stratul de suport mai mare de 0.5 Mpa si nu isi schimba proprietatile in prezenta apei
Ceresit CE 49
Hidroizolatie bicomponenta, rezistenta la agenti chimici si fara solventi. Protejeaza substraturile la penetrarea apei si la expunerea la acizi si baze. Poate acoperi fisuri de pana la 1.6mm. Poate fi folosit in cazul expunerii la umiditate categoriile I, II, III sau IV. Poate avea ca substrat: beton, sapa pe baza placi de ciment, caramizi, PAL, OSB, sape autonivelante sau placari ceramice anterioare. Substratul trebuie amorast cu Ceresit CE 50. Metoda de aplicare a hidroizolatiei CE 49: cu pensula, sau rola(minim 2 straturi).
Ceresit CL 50
Dispersie pe baza de ciment bicomponenta fara solventi. Protejeaza substraturile la penetrerea apei. Se intareste rapid. Acopera fisuri de pana la 1.6 mm. Se foloseste la expuneri la umiditate de categoria I, II, si III. Substratul trebuie amorsat cu Ceresit CT 17. CL 50 se aplica cu pensula in primul strat si cu pensula sau gletiera in stratul al doilea.
Ceresit CL 51
Dispersie fara solventi, monocomponenta, gata preparata. Protejeaza substraturile de penetrarea apei. Se intareste rapid. Acopera fisuri de pana la 0.75mm. Se poate folosi la expuneri la umiditate categoria I. Se aplica cu pensula, rola, sau mistria(in minim doua straturi).
Ceresit CR 166
Dispersie pe baza de ciment bicomponenta, fara solventi, folosita la etansarea bazinelor de apa, si pentru protejarea structurilor de beton armat la intemperii. Se poate folosi deasemenea si la etansarea substraturilor inainte de fixarea placilor ceramice. Se utilizeaza la expuneri de categoria I, II, III, si intr-o oarecare masura IV. Se aplica cu pensula in minim doua straturi.
Pregatirea substraturilor
Substratul care se etanseaza trebuie sa fie la fel de nivelat ca cel pe care se dispun placari ceramice. Materialele de nivelare se aleg in functie de expunerea la umiditate, de etansant si de substrat. Materialele pe baza de ipsos nu trebuiesc folosite pe substraturi de  beton, ciment sau var-ciment. Suprafata substraturilor trebuie sa fie uscata si sa nu aiba substante care micsoreaza aderenta. Suprafata suport trebuie deasemenea sa suporte incarcari, sa fie compacta, stabila si fara fisuri. Dupa aplicarea etansantului substratul poate suferi doar deformatii limitate. Latimea fisurilor este de asemenea limitata. Substratul trebuie amorsat in functie de etansant. Doar in cazul lui CR 166 acesta trebuie umezit cu apa.
Accesorii pentru hidroizolatiile sub placari
In zone unde hidroizolatie se poate avaria datorita deformatiilor substratului (rosturile de dilatatie, colturile peretilor, sifoane, cat si fisurile existente)  sunt necesare materiale care sa-i sporeasca rezistenta. Acestea sunt Ceresit CL 50, Ceresit CL 51, Ceresit CR 166, sau banda izolatoare Ceresit CL 152.
Aplicarea benzilor pentru hidroizolatii
Banda Ceresit CL 152 este pozitionata intre straturile de hidroizolatie. Primul strat de hidroizolatie se aplica pe suportul gata pregatit apoi se aplica banda Ceresit CL 152 cat inca primul strat este proaspat dupa care se aplica stratul al doilea de hidroizolatie. In cazul rosturilor de dilatatie banda de etansare trebuie presata in rost astfle incat se se permita deplasarile. In general banda se aseaza in forma Ω (omega.
Daca suprafata suport este fisurata in totalitate stratul de hidroizolatie trebuie intarit cu plasa din fibra de sticla cu greutatea de max 60 g/m2 asezat intre straturi.

Solutii oferite
Henkel Romania beneficiind de experienta sa in domeniu propune cateva solutii generale pentru o izolatie adecvata in camere expuse la umezeala de categoria I, II si IV. Izolarea teraselor si balcoanelor incluse in categoria III sunt descrise intr-un capitol separat denumit „Izolarea balcoanelor si teraselor cu placari ceramice”.
Informatiile se refera la temperaturi ale aerului si substraturilor de +20°C si umiditate relativa a aerului de 60%. In conditii mai putin favorabile pasajele de timp trebuiesc prelungite adecvat. Informatiile date sunt legate de metodele de executie, dar nu pot inlocui experienta profesionala a proiectantului. Producatorul garanteaza calitatea ridicata a produselor, dar nu poate influenta conditiile in care acestea sunt executate sau puse in aplicare.
1. INCAPERI CU EXPUNERE LA UMEZEALA CATEGORIA I
Descrierea solutiei
Aceasta solutie se poate folosi in baile apartamentelor, bucatarii sau toalete. Se aplica un strat de hidroizolatie Ceresit  CL 51 si se intareste cu banda CL 152 in locurile adecvate. Substraturile pot fi dupa cum urmeaza:
-          tencuieli de ciment, de var-ciment (dupa 28 de zile de la turnare, umiditate <4%)
-          sape de ciment (dupa 28 de zile de la turnare, umiditate <4%), sape cu intarire rapida Thomsit RS 88, mortare de nivelare Thomsit
-          beton (turnat cu minim 3 luni inainte, umiditate <4%)
-          caramizi pline sau cu goluri
Substratul trebuie sa fie uscat, compact, si fara substante care sa scada aderenta. Toate substraturile trebuiesc protejate de umiditate dinspre exterior. Acestea trebuiesc grunduite cu Ceresit CT 17 inainte de aplicarea hidroizolatiei.
Peretii sunt acoperiti cu placi ceramice, iar pardoseala cu placi de teracota sau gresie portelanata. Se recomanda ca placile de pe straturile deformabile sa aiba grosime mare si dimensiuni mici. Placile de pe pereti sunt chituite cu chit Ceresit CE 40 sau Ceresit CE 43, iar latimea rostului trebuie sa fie cuprinsa intre 2-5mm. Ceresit CE 43 se foloseste la chituirea placilor de pe podea, iar latimea rostului poate ajunge pana la 20mm. Rosturile de la colturile peretilor si de la intersectia peretilor cu podeaua, sau de la rosturile de dilatatie si de la instalatiile sanitare se vor umple obligatoriu cu silicon flexibil Ceresit CS 25.
Detalii tehnice:
Fig. 3.1 – desen general
Fig.3.10.1 – detaliul intersectiei intre perete si podea
Fig. 3.11.1 – detaliul etansarii pragului
Fig. 3.12.1 – detaliul trecerii scurgerii prin podea
Fig. 3.13.1 – detaliul trecerii conductei de alimentare cu apa prin perete
Fig. 3.14.1 – detaliul de asamblare a elementelor aditionale
Fig. 3.15.1 – detaliu de ascundere a grupului de instalatii




2. INCAPERI CU EXPUNERE LA UMIDITATE CATEGORIA II
Descrierea solutiei
Se aplica hidroizolatie bicomponenta Ceresit CL 50 sau alternativ Ceresit CR 166 si se intreste cu banda Ceresit CL 152 la colturile peretilor, la intersectia intre pardoseala si perete sau la rosturi.
Substraturile pot fi :
-ciment, tencuieli de var-ciment (dupa 28 de zile si la umiditate <4%);
-straturi de panta: sape de ciment (dupa 28 de zile si la umiditate <4%),
-beton (dupa 3 luni si la umiditate <4%);
-pereti din zidarie de  caramida plina sau cu goluri
Substratul trebuie nivelat, tare, compact, absorbant, uscat si fara substante care sa-i scada aderenta. Substraturile trebuiesc protejate impotriva umezelii dinspre exterior.

In afara hidroizolatia aplicata sub placile ceramice plafonul este protejat aditional cu o membrana Ceresit BT 21 pe un strat de panta. Membrana este prelungita pe pereti pana la inaltimea totala a stratificatiei.Peste aceasta membrana se  aplica un strat de drenaj (membrana tip geotextil) cu greutatea de 300 g/m2 care asigura scurgerea apei la nivelul membranei catre sifoanele de pardoseala.  Placile ceramice sunt fixate cu Ceresit CM 17 sau Ceresit CM 25. Se recomanda placi cu dimensiuni maxime de 35 x 35 cm. Placile de pe pereti se chituiesc cu CE 40 iar rosturile au 2-5mm. Cele de pe pardoseala se chituiesc cu CE 43 si au rosturi pana la 20mm in functie de marimea placilor. Rosturile se vor umple obligatoriu cu mastic etansant poliuretanic CS 29.


Desene tehnice
Fig. 3.3 – desen general
Fig. 3.13.3 – detaliul trecerii conductei de alimentare cu apa prin perete
Fig. 3.14.3 – detaliu de asamblare a elementelor
Fig. 3.15.3 – detaliu de ascundere a grupului de instalatii
Fig. 3.18.3 – detaliul intersectiei intre perete si podea
Fig. 3.19.3 – detaliu de etansare a sifonului din podea
Fig. 3.20.3 – detaliu de etansare a rostului de dilatatie din sapa


Detalii tehnice
Fig. 3.4 – desen general
Fig. 3.13.4 - detaliul trecerii conductei de alimentare cu apa prin perete
Fig. 3.14.4 – detaliu de asamblare a elementelor
Fig. 3.15.4 – detaliu de ascundere a grupului de instalatii
Fig. 3.21.4 – detaliul intersectiei intre perete si podea


3. CAMERE CU EXPUNERE LA UMIDITATE CATEGORIA IV

Descrierea solutiei
Solutia aceasta se poate folosi in special in camere expuse simultan la umiditate si substante chimice. Hidroizolatie este realizata cu un material flexibil, hidroizolant, rezistent la agenti chimici Ceresit CE 49. Acesta se intareste cu banda CL 152 unde este nevoie.

Substraturile pot fi:
-tencuieli de ciment (dupa 28 de zile, umiditate <4%)
-pereti caramida plina sau cu goluri
-sape pe baza de ciment (dupa 28 de zile, umiditate <4%)
-beton (dupa 3 luni, umiditate <4%)

Substratul trebuie sa reziste la incarcarile de proiectare si trebuie deasemenea sa fie compact, absorbant, uscat si fara substante care sa ii scada aderenta. Substraturile trebuiesc protejate  de umiditatea dinspre exterior. Peretii si pardoselile sunt acoperite cu placi rezistente la agenti chimici si se fixeaza cu adeziv bicomponent Ceresit CU 22. Mortare epoxidice deasemenea rezistente la agenti chimici Ceresit CE 47 si CE 48 sunt folosite la chituirea rosturilor de dimensiuni 4-8mm in functie de marimea placilor. Rosturile de la colturile peretilor, dintre perete si pardoseala, de dilatatie se umplu cu Ceresit CS 29.

Detalii tehnice:
Fig. 3.5 – desen general
Fig. 3.13.5 - detaliul trecerii conductei de alimentare cu apa prin perete
Fig. 3.14.5 – detaliu de asamblare a elementelor
Fig. 3.15.5 – detaliu de ascundere a grupului de instalatii
Fig. 3.21.5 – detaliul intersectiei intre perete si podea