ROgift.ro(vanzari icoane)

Thermoizolarea peretilor

In cadrul unei cladiri peretii exteriori reprezinta un element foarte important in asigurarea confortului locatarilor .In cadrul sistemului cladire,totalitatea peretilor exteriori alcatuiesc sistemul anvelopa al cladirii.
Nu exista nicio referire la expresia “cladire cu consum redus de energie” in normativele de proiectare. In general, aceasta expresie se refera la o cladire la care necesarul d ecaldura este considerabil mai mic decat valoarea data de reglementarile in vigoare. O astfel de cladire se presupune a avea urmatoarele caracteristici:

- termoizolatie bine proiectata si executata pentru toate elementele constructiei, eliminandu-se puntile termice,
- controlul ventilatiei incaperilor,
- etanseitatea elementelor exterioare ale cladirii,
- utilizarea energiei solare,
- reglarea eficienta a incalzirii,
- adaptarea intregii puteri a instalatiei de incalzire si a incalzitoarelor din fiecare incapere la pierderile reale de caldura,
- instalatiile de incalzire si ventilatie echipate cu mecanisme cu consum redus de energie,
- interfata operationala usoara a instalatiilor de incalzire si ventilare in incaperi,
- utilizarea avantajoasa a luminii zilei

Henkel produce materiale de constructii ce constituie parte importanta a sistemului de finisare a peretilor exteriori ai cladirilor, folosind polistiren expandat sau vata minerala ca material izolant. Parametrii produselor sunt compatibili din punct de vedere fizic si chimic, ceea ce garanteaza o conlucrare adecvata intre straturile aplicate succesiv si stratul final. De asemenea, garanteaza durabilitatea sistemului de termoizolare.

Principiul care sta la baza sistemului Ceresit Ceretherm consta in cresterea capacitatii de termoizolare a peretilor. Se elimina astfel pierderile de caldura prin peretii exetriori si in acelasi timp este asigurat un finisaj estetic al fatadei .Sistemul Ceresit creste comfortul in incaperi, reduce costurile de incalzire ale cladirii si contribuie la protectia mediului. Produsele marca Ceresit se comporta la fel de bine in cazul proiectelor mari cat si in cazul caselor individuale.

O solutie buna atat pentru cladirii vechi cat si pentru cladiri noi, este de a termoizola peretii cu polistiren expandat . Solutia consta in fixarea panourilor termoizolante de polistiren cu un mortar special, apoi tencuirea acestora cu mortar ranforsat cu plasa din fibra de sticla si la final acoperirea acestora cu un strat subtire de tencuiala decorativa. Cladirile termoizolate in acest mod ofera un confort termic sporit in incaperi, diminuarea poluarii mediului, iar fatadele lor au un aspect estetic deosebit.




Avantajele termoizolarii cu sistemul Ceresit Ceretherm sunt:
- cresterea efectiva a capacitatii de izoare termica a peretilor si eliminarea puntilor termice,
- renovarea totala a fatadei
- greutate redusa care in general nu influenteaza structura cladirii
- posibilitatea de mascare a denivelarilor peretilor

Compania Henkel ofera sistemul de termoizolatie a peretilor exteriori Ceresit Ceretherm la care se foloseste polistirenul expandat ca material de termoizolare.
In componenta acestui sistem mai intra pe langa polistirenul expandat si adezivul de polistiren, atat pentru lipirea acestuia cat si pentru inglobarea plasei de fibra de sticla,plasa de fibra de sticla cu greutatea de 160g/mp,amorsa pentru tencuiala decorativa si tencuielile decorative acrilice, silicatice, siliconice si tencuiala mozaicata. Pe langa aceste materiale mai sunt disponibile si toate elementele auxiliare cum ar fi profilele de fixare si diblurile de siguranta.

O cladire bine termoizolata dezvolata un microclimat ideal la interior. Pe timp de iarna suprafata peretilor nu se raceste, iar pe timp de vara termoizolatia tine racoarea. De asemenea, structura cladirii nu este supusa la solicitari datorate fluctuatiilor temperaturii, procesul de coroziune al elementelor de metal este incetinit. Avantajele metodei sunt folosite si in cazul cladirilor nou construite. Se poate reduce grosimea peretilor structurali pana la minimum avand in vedere faptul ca panourile termoizolante ofera confortul termic. Se obtine ca rezultat o greutate a cladirii mult mai mica si costuri de intretinere diminuate. Cheltuielile pentru aplicarea sistemului de termoizolare se recupereaza in cativa ani, avand in vedere ca se reduc costurile de incalzire cu pana la 30%.

Peretii fara termoizolatie prind igrasie si gheata chiar poate patrunde in interiorul peretelui. Petele de umezeala pot deveni locuri propice pentru ciuperci si mucegai. Este foarte usor de explicat acest fenomen: cu cat suprafetele inerioare sunt mai reci (pereti, pardoseli, ferestre, etc), cu atat trebuie incalzita mai bine incaperea. Aerul foarte cald aproape de elemente foarte reci ale cladirii (pereti exteriori) determina aparitia condensului. Praful si sporii de mucegai prezenti in aer se depun mai repede pe suprafetele umede. Adezivii, tapetul, produsele pe baza de lemn devin, in acest caz, mediu de cultura pentru mucegai. Alegerea buna a unei termoizolatii a peretilor exteriori impiedica aparitia condensului atat la suprafata acestora cat si in interiorul lor.

Partea de proiectare pentru sistemul de termoizolatie a unei cladiri – considerand calculul coeficientului de transfer termic al punctului de roua, ce vor aparea in cazul unui calcul gresit – este foarte importanta, iar influenta sa este critica pentru operatiile ulterioare ale cladirii.
Proiectul de termoizolare al unei cladiri noi sau al unei cladiri existente trebuie sa cuprinda :
•prezentarea materialului termoizolant
•clasificarea proprietăţilor ignifuge ale sistemului pentru izolaţia şi grosimea proiectată
•prezentarea sistemului cu referire la normativul in vigoare
•prezentarea tehnică a sistemului ales, cu referire la principalele sale elemente componente (materialul termoizolant, adezivul utilizat, armătura, elementele de ancorare mecanice)
•modul de pregătire al suprafeţei pereţilor în vederea fixării plăcilor termoizolante, tipul de adeziv utilizat şi numărul elementelor mecanice de ancorare
•modul de realizare al armăturii cu indicarea principalelor puncte de fixare
•modul de finisare al faţadei, tipul de tencuială utilizată şi modul de aplicare al acesteia (aplicarea mecanică, manuală), precum şi cculoarea acesteia
•schiţe cu modul de soluţionare al zonelor dificile (pereţii subsolului, mansardei, balcoanelor şi logiilor, rosturile de dilataţie)...
•calcularea coeficientului global de izolare termica G ţinându-se cont de punţile termice
•prezentarea efectelor pe care sistemul termoizolant le va avea asupra izolaţiei acustice a peretelui exterior


Unele materiale de constructie sunt bune izolatoare termice, pe cand altele sunt bune conductoare. Parametrul ce caracterizeaza materialele de constructie din acest punct de vedere este conductivitatea termica λ, masurata in W/mK. Coeficientul λ caracterizeaza cantitatea de caldura ce traverseaza un
m2 de material de grosime lm, intr-o secunda, cand diferenta de temperatura intre suprafete este de 1. Pentru beton, de exemplu, coeficientul este 1.70 W/mK, iar pentru perete din caramida plina presata coeficientul este 0.77 W/mK. Materialele termoizolante au o conductivitate termica foarte mica: polistirenul expandat are 0.040 W/mK, iar vata minerala are 0.042 W/mK. Rezistenta termica a materialului (R) este rezistenta la fluxul de caldura, materialul avand o grosime d (m) si o suprafata de 1 m2 si este exprimata in m2K/W.

Coeficientul de transfer termic total (U), exprimat in W/ m2K, masoara pierderea de caldura ce se produce intr-o secunda printr-o suprafata de 1 m2, atunci cand diferenta de temperatura intre suprafete este de 1. Cu cat valoarea lui U este mai mica cu atat capacitatea de termoizolare a peretelui este mai mare. Determinarea valorii coeficientului U sta la baza selectarii unui material termoizolant adecvat. Datorita posibilitatii piederilor de caldura in stratul termoizolator si puntilor termice este necesar a se lua in calcul corectia ΔU.
Principiul de calcul al coeficientului de transfer termic total, conform normativului de proiectare este:
- calculul rezistentei termice al fiecarui strat component,
- insumarea rezistentelor temice in vederea obtinerii rezistentei totale a peretelui,
- calculul coeficientului de transfer termic total ca inversul valorilor rezistentelor termice.

Rezistenta termica a straturilor omogene, cunoscand conductivitatea termica, se calculeaza in felul urmator:
R = d/λ, unde d = grosimea stratului component,
λ =conductivitatea termica a materialului folosita in calcul; valoarea se gaseste in
tabele.



In anexele normativului de proiectare sunt date calculele rezistentei termice in cazul suprafetelor cu emisivitate mica, cu viteze ale vantului cunoscute si suprafete neregulate.

Rezistenta termica RT a unui perete, alcatuit din straturi omogene, perpendicular pe directia fluxului de caldura, se va calcula astefel:
RT = Rsi + R1 + R2 + ... + Rn + Rse , unde Rsi = rezistenta termica la fata interioara,
R1, R2, ..., Rn = rezistenta termica a fiecarui strat,
Rse = rezistenta termica la fata exterioara.

Tabelul 1. Rezistenta termica, in m2K/W.

Rezistenta termica Directia fluxului de caldura
In sus Orizontal In jos
Rsi 0.10 0.13 0.17
Rse 0.004 0.04 0.04

Cunoscand valoarea rezistentei termice totale, se poate calcula coeficientul de transfer termic total cu urmatoarea realtie:
U = 1/ RT
Ar trebui luata in considerare corectia referitoare la pierderi in termoizolatie si umezeala teraselor ranversate datorita precipitatiilor. Daca valoarea corectiei nu este mai mare de 3% din valoarea lui U, atunci nu este necesar a se aplica corectia.

Se obtine valoarea corectata a coeficientului de transfer termic total Uc adaugand corectia ΔU, unde:
ΔUg = corectia pentru pierderi,
ΔUf = corectia pentru pierderi datorate diblurilor,
ΔUr = corectia pentru influenta precipitatiilor in cazul teraselor ranversate.

Corectia datorata diblurilor se aplica folosind relatia:
ΔUr = lf*nf*Af , unde α = coeficient; rezistenta termica a acoperisurilor (m-1):
α = 6 , pentru acorarea strturilor peretelui,
α = 5 , pentru fixarea placilor termoizolante pentru acoperis.
lf = coeficientul de transfer termic al diblurilor,
nf = numarul de dibluri pe metru patrat,
Af = aria sectiunii unui diblu.

Aceste corectii nu se iau in considerare in urmatoarele cazuri:
- acorarea peretelui trece printr-un gol de aer,
- ancorarea peretelui intre straturi si stalpi de lemn,
- cand coeficientul de transfer termic total al diblurilor e mai mic de 1 W/mK.

In anexa normativului de proiectare este inclusa metoda de calcul pentru coeficientul de transfer termic UK al peretilor, in cazul unei punti termice liniare si pentru verificarea conditiei de evitare a condensului la suprafata. Puntile termice liniare apar datorita discontinuitatii sau subtierii stratului termoizolant. Se calculeaza cu relatia:
UK = UC + Σi (Ψi*Li/A), unde
UC = coeficientul de transfer termic total al unui perete fara a se lua in considerare puntile termice liniare,
Ψi = coeficient de transfer termic liniar pentru puntea termica liniara i,
Li = lungimea puntii liniare i,
A = aria suprafetei peretelui in axe perpendiculare pe ea, scazand ariile geamurilor si usilor de balcon.
Pentru verificarea conditiei de a nu aparea condens la suprafata, temperatura la fata interioara a peretelui, fara punti termice liniare, se calculeaza cu relatia:
u = ti – Uc(ti - te)Ri , unde ti = temeperatura interioara in C,
te = temperatura exterioara in C,
Ri = rezistenta termica interioara a peretelui, in m2K/W.

Pentru verificarea temperaturii minime a suprafetei interioare a peretilor opaci, este necesar a se presupune ca Ri are valoare 0.167 m2K/W, indiferent de tipul peretilor.

Presiune partiala a vaporilor de apa dintr-o incapere se determina cu relatia:
pi = (ϕi*pni)/100, unde ϕi = uniditatea relativa exprimata in procente,
pni = presiune partiala a vaporilor saturati la temperatura t, in
hPa (hectopascali).

Punctul de saturare tS se detrmina din tabele; temperatura corespunzatoare presiunii vaporilor saturati pn adunata valorii lui pi determinata cu relatia:
u = ti – Uc(ti - te)Ri

Cunoscand UK pentru fiecare perete in parte, aria acestora si diferenta de temperatura medie, considerand pierderile prin ventilatie si castigurile din izolatii si utilizarea incaperilor, se poate determina necesarul de caldura Q pe intreg sezonul friguros.










Tehnologia de executie

Sistemul Ceresit Ceretherm

Placile de polistiren expandat pot fi lipite cu adezivul universal Ceresit CT85 sau cu adezivul special numai pentru lipirea polistirenului expandat Ceresit CT83. Mortarul CT85 este adecvat si pentru executarea stratului armat cu plasa din fibra de sticla. Temperatura de lucru trebuie sa fie intre +5 si +25C, iar umiditatea relativa a aerului de 80%. In iernile blande (temeperatura de 0C, temperatura poate scadea la -5C dupa 8 ore de la aplicare) mortarul CT85, in optiunea de iarna, ar trebui folosit pentru fixarea panourilor si executarea stratului armat cu plasa din fibra de sticla. Sistemul Ceresit Ceretherm este agrementat tehnic de catre ICECON Bucuresti si are certificarea europeana EOTA.

Pregatirea suprafetei suport
Este foarte important sa se verifice calitatea suprafetei suport inainte de a incepe lucrarea. In verificare trebuie luate in considerare rezistenta suprafetei, gradul de neuniformitate si verticalitate, precum si curatarea suprafetei. Proiectantul trebuie sa evalueze calitatea substratului. Daca este vreo indoiala privind rezistenta acestuia, atunci trebuie folosita metoda de smulgere pentru determinarea rezistentei la smulgere (cel putin 0,08 MPa). Daca nu este disponibil niciun tester pentru a aplica metoda, se poate lipi material termoizolant cu adeziv in bucati de 100x100 mm (8 – 10 probe)pe substratul curatat de praf si vopsea. Testarea se face dupa 3 zile prin smulgerea probelor cu mana. Daca materialul se rupe in grosimea lui, atunci substratul are o rezistenta corespunzatoare. Daca proba impreuna cu adezivul si textura stratului se rup, atunci acesta trebuie indepartat. Substratul, curatat in prealabil, se amorseaza cu grund Ceresit CT17 si se repeta testul. Daca si acest test esueaza, se foloseste fixare suplimetara sau se pregateste adecvat substratul. In cazul peretilor cu rezistenta buna, dar cu neregularitati, se executa un strat de egalizare. Pentru neregularitati mai mici de 10 mm se foloseste material de nivelare Ceresit CM 9 sau Ceresit CM 11. Daca neregularitatile depasesc 20 mm, trebuie facuta o reparatie prin lipire de material termoizolant de o anumita grosime, luand in considerare fixarea suplimentara a stratului cu dibluri.

Lipirea panourilor termoizolante
Polistirenul expandat trebuie lipit cu Ceresit CT83, CT85 sau CT85 WINTER, orizontal, tinand cont de o asezare alternanta a rosturilor vericale. Panourile trebuie sa se imbine unul cu altul pe toata suprafata peretelui. Nu este permisa prezenta mortarului in rosturile dintre panouri. Mortarul trebuie aplicat pe o singura fata a panoului (nu se aplica pe muchii) in fasii de 3 – 4 cm pe contur si cateva discuri cu diametrul de 8 cm in mijloc. Suprafata acoperita de adeziv trebuie sa fie de 40%. Daca suprafta peretelui este regulata, atunci mortarul se poate nivela cu o gletiera dintata cu dinti de 10 – 12 mm. Cantitatea si grosimea stratului de adeziv depind de calitatea substratului; trebuie asigurat un contact bun intre perete si panou pentru a obtine aderenta necesara. Panoul se preseaza pe perete imediat dupa aplicarea adezivului. Pe timpul presarii panourile nu trebuie miscate. Polistirenul expandat se lipeste in fasii de sus in jos. Suprafata panourilor trebuie sa fie plana;
rosturile mai mari de 2 mm se umplu cu spuma poliuretanica. Fixarea cu dibluri se face dupa 24 ore de la lipire. Proiectantul trebuie sa specifice conditiile de dibluire, numarul de dibluri, dispunerea acestora in functie de inaltimea cladirii, de zonele de margine, tipul si lungimea acestora si documetele ce le certifica. Se recomanda folosirea a 4 – 6 dibluri pe metru patrat. Lungimea diblurilor se adpteaza la tipul stratului suport, lungimea de ancorarea fiind de minimum 6 cm. Se recomanda folosirea diblurilor si cand grosimea panoului este mai mare de 15 cm.

Recomandari generale pentru fixarea sistemului de termoizolare
In cazul fixarii polistirenului expandat, se foloseste lipirea cu posibilitatea de prindere cu dibluri, ceea ce inseamna ca toata incarcarea este distribuita structurii de rezistenta prin intermediul adezivului; fixarea cu dibluri joaca un rol important in locurile unde cladirea este expusa suctiunii produsa de vant,

In zonele in care vantul e mai puternic trebuie folosite mai multe dibluri, aceste zone fiind:
- pentru o cladire cu latimea de 8 m, latimea zonei de margine se considera de 1 m,
- pentru o cladire cu latimea de 8 pana la 16 m, latimea zonei de margine se considera de 1,5 m,
- pentru o cladire cu latimea mai mare de 16 m, latimea zonei de margine se considera de 2 m

Executarea stratului armat cu plasa din fibra de sticla
Stratul armat se realizeaza la cel putin 3 zile dupa lipre, dupa ce suprafat polistirenului a fost curatata de praful rezultat din slefuire. Realizarea nu se poate face mai tarziu de 3 luni de la lipire, in cazul in care operatia a fost facuta in sezonul primavara – vara. In acest caz, trebuie verificata starea polistirenului; stratul armat se realizaza tot odata, folosind mortar CT85, incepand din capatul de sus al peretelui. Imediat dupa aplicarea stratului de adeziv se aseaza plasa din fibra de sticla, apoi se da un alt strat de adeziv, urmand ca aceasta sa fie in totalitate inglobata in adeziv. Plasa nu se aseaza direct pe polistiren. Se aplica prin suprapuneri de latime 10 cm. Aceste suprpuneri nu trebuie sa coincida cu rosturile panourilor de polistiren. Plasa trebuie suprapusa pe 10 cm in ambele parti. La colturile golurilor se dipun, suplimentar, alte fasii de plasa de 20x30 cm pe diagonala. In zona soclului si a placilor de parter se aplica doua straturi de plasa.

Stratul armat
Pentru termoizolatie se poate folosi plasa din fibra de sticla cu aprobare tehnnica, indicata de producatorul sistemului de termoizolatie testat in prealabil. Plasa din fibra de sticla trebuie sa satisfaca cerintele prezentate in Tabelul 3.










Tabelul 3. Conditii privind plasa din fibra de sticla.

Caracteristica Valoare necesara
Tipul tesaturii Previne deplasarea ochiurilor plasei
Impregnarea suprafetei Cu polimer ce da rezistenta in mediu alcalin
Dimensiunea de livrare Latimea mai mare de 100 cm
Lungimea mai mare de 50 m
Dimensiunea ochiurilor Mai mare de 3 mm
Greutate proprie Mai mare de 145 g/m
Forta de rupere (Tesatura si Urzeala):
a) in conditii de laborator
b) in apa distilata
c) in solutie de apa cu NaOH
d) in solutie de apa cu ciment
a) mai mare de 1500 N
b) mai mare de 1200 N
c) mai mare de 600 N
d) mai mare de 600 N
Alungirea relativa (Tesatura si Urzeala):
a) in conditii de laborator
b) in apa distilata
c) in solutie de apa cu NaOH
d) in solutie de apa cu ciment
a) mai mica de 3,5% (pentru o forta de 1500 N)
b) mai mica de 3,5% (pentru o forta de 1200 N)
c) mai mica de 3,5% (pentru o forta de 600 N)
d) mai mica de 3,5% (pentru o forta de 600 N)

Aplicarea tencuielii decorative
Tencuiala se aplica la cel putin 3 zile si la maximum 3 luni de la lipirea panoirilor de polistiren. Stratul armat cu plasa din fibra de sticla se amorseaza cu grund Ceresit CT16. Dupa uscarea grundului se aplica stratul de tencuiala ce se niveleaza la dimensiunea granulelor cu o gletiera dreapta. Cand materialul nu se mai lipeste de gletiera, se poate trece la texturarea suprafetei. Stratul final se poate realiza din tencuiala de mortar, tencuiala acrilica, siliconica sau silicatica. Pentru a nu aparea planuri vizibile de contact intre un strat uscat si unul proaspat, lucrarea se executa cu un numar suficient de muncitori ce pot realiza un strat continuu si uniform pe toata suprafata. Procedeul de uscare a tencuielii consta in evaporarea apei si hidratarea liantului. Acest proces dureaza mai mult la o temperatura mai mica si o umiditate mai mare. Tencuiala minerala, aplicata in conditii de temperatura si umiditate nefavorabile, se coloreaza neuniform, in general cu zone cu eflorescente albe. Trebuie luate in considerare temperatura si umiditatea cand se aplica tencuiala; aceasta se protejeaza cu plase de protectie in caz de vreme rea. Pe tencuiala se poate aplica vopsea Ceresit acrilica, silicatica sau siliconica.



Exploatarea tencuielilor decorative
Greselile apar datorita faptului ca utilizatorii nu dau atentie inspectarii si intretinerii tencuielii. Una din responsabilitatile utilizatorului cladirii este aplicarea unui strat nou de tencuiala sau de vopsea. Nerespectarea acestor cerinte determina atacul algelor si lichenilor asupra fatadei. Principalele cauze ce determina aparitia algelor pe fatade sunt:
- umiditatea excesiva a suprafetelor si dificultate in indepartarea acesteia; caeasta rezulta dintr-un coeficient de absorbtie foarte mare si o instabilitate termala a peretilor,
- izolarea neadecvata a peretilor dinspre nord si sud ce impiedica uscarea acestora (coeficientul de uscare e cu mult mai mic decat cel de absorbtie),
- stratul de vegetatie ce mentine umiditatea realtiva a aerului determina lipirea facila a particulelor de praf sau ingrasaminte chimece,
- carbonatarea tencuielii determinata de expunerea la CO2,
- suprafata rugoasa a tencuielii retine mai usor praf organic,
- numarul mare de suprafete orizontale,
- inexistenta corniselor perimetrale sau intermediare,
- necesitatea de aerisire a incaperilor datorita geamurilor ermetice determina aparitia umezelii deaupra ferestrelor din fenomenul de condensare,
- umezeala constanta a peretilor exteriori si sistemul de jgheaburi nefunctional.


Tencuiala decorativa Ceresit
Scopul termoizolatiei este de a creste capacitatea de termoizolare a cladirii, de a garanta o buna protectie la umezeala si de crea o fata estetica.
Standardul european EN1062 defineste urmatoarele proprietati pentru sistemul de termoizolatie:
- absorababilitate,
- permeabilitate la vaporii de apa,
- abilitatea de autocuratare
Sistemele sunt clasificate, de asmenea, si in functie de coeficientul de penetrare la apa:

Clasa Coeficientul de permeabilitate
La apa W [kg/mxh] Clasificare
I <0,1 Rezistente la apa II 0,1 – 0,5 Impermeabil III 0,5 – 2,0 Restrictiv la apa IV >2,0 Permeabil

Difuzivitatea sistemelor de fatada este data de:
m= coeficientul de rezistenta la difuzie relativa,
- arata de cate ori este mai mare rezistenta stratului la difuzia vaporilor de apa decat cea unui
strat de are de aceeasi grosime,
Sd= rezistenta la difuzie,
d= grosimea stratului
Sd= mxd

Clasificarea materialelor dupa Sd:

Clasa Sd [m] Tipul materialului
I I <0,14 Siliconic si siliconic organic II 0,14 – 1,40 Acrilic cu continut redus de liant III >1,40 Acrilic cu continut ridicat
de liant

Rezistenta la murdarire poate fi esentiala pentru anumite tipuri de utilizari ale fatadelor. Aceste valori sunt determinate de gradul de pierdere al albului tencuielii sau vopselei. Unghiul de umezire al fatadei este un parametru critic in abilitatea de murdarire a fatadei. Cu cat acest parametru este mai mare cu atat mai hidrofob este stratul final, iar apa murdara patrunde mai greu si fatada se murdareste mai greu.

Tipul stratului de acoperire Pierderea gradului de albeata Unghiul de umezire []
Silicat organic 0,11 79
Siliconic 0,19 120
Acrilic 2,12 104

Henkel Romania pune la dispozitie urmatoarele tencuieli decorative: tencuielile acrilice pe baza de rasini acrilice, tencuiala silicatica pe baza de rasini acrilice si tencuiala siliconica pe baza de rasini siliconice
Principalele diferente intre aceste tipuri de tencuieli:
- tencuielile silicatice sunt caracterizate de o rezistenta la difuzie mica in comparatie cu cele acrilice si siliconice,
- tencuielile acrilice si siliconice au o absorbabilitate mica fata de cele silicatice.
Acesti parametrii sunt rezultati din continutul tencuielii. Continutul de rasina din tencuiala silicatica este de 5 ori mai mic decat in cea acrilica si cea siliconica . Printre adaosurile modificatoare din tencuieli, se pot distinge urmatorii aditivi polimerici:
- fibre sintetice – previn contractarea in stadiul initial de priza,
- agenti de aglutinare – au influenta asupra retinerii apei din amestec, asupra consistentei si lucrabilitatii,
- intrerupator de spumare – permite dezaerarea produsa in timpul amestecarii si imbunatateste proprietatile amestecului,
- pigmenti – influenta asupra culorii,
- aditivi speciali pentru ancorarea pigmentilor neorganici la suprafata dintre granula si rasina – minerale naturale selectate speciale,
- agenti de reducere a absorbtiei superficiale si capilare,
- agenti de suprafata activi – agenti de dispersie – imbunatatesc omogenizarea tencuielii si lucrabilitatea amestecului,


Datorita continutul mare de polimeri, tencuielile acrilice si siliconice (Ceresit CT60, CT63, CT64, CT74, CT75) se disting prin urmatoarele proprietati de tencuielile silicatice (CT72, CT73):
- contractia mai mare (legaturile sunt organice nu mineral - organice) este compensata de flexibilitatea mai mare (tencuielile silicatice au o contractie mai mica in stadiul initial de priza),
- absorbabilitate redusa (tencuielile acrilice si siliconice contin mai multi polimeri ce intaresc sistemul; tencuielile silicatice sunt impermeabilizate prin adaugarea de agenti de reducere a absorbtiei),
- rezistenta mai mare la praf - tencuielile acrilice si siliconice suporta depuneri superficiale rezultate din poluare si depunerea de particule de praf. In timpul precipitatiilor, datorita compactitatii sistemelor polimerice, particulele nu migreaza in structura tencuielii. Acest fenomen se produce in cazul tencuielilor silicatice, acestea suportand contaminarea structurala de profunzime,
- cu referire la cele mentionate mai sus, tencuielile acrilice si siliconice pot fi curatate de acumularile de suprafat prin spalare hidrodinamica. Tencuielile silicatice se improspateaza numai prin vopsire repetata.
- rezistenta la patrunderea vopselei – eflorescenta salina nu apare la fatade realizate din tencuielile acrilice, siliconice sau silicatice datorita faptului ca nu contin ciment sau var, chiar daca, aparent, conditiile de mediu sunt nefavorabile (umiditate mare).
- paleta de culori bogata - tencuielile acrilice, siliconice sau silicatice pot fi nuantate cu orice culoare; tencuielile minerale sunt albe si de culori pastelate,
- sensibilitate mare la microorganisme si biodegradare. Tencuielile acrilice si siliconice contin relativ multi componenti organici ceea ce determina un mediu propice de dezvoltare pentru ciuperci, mucegai si alge, desi fatada a fost tratatacu biocide. Tencuielile silicatice nu permit dezvoltarea microorganismelor datorita alcalinitatii ridicate (pH= 12 - 13).
- Tencuielile pe baza de rasini se distrug sub influenta radiatiilor UV
- Rezisteta mai mare la diferente de temperaturi. Fatada fiecarei cladiri este, in mod evident, supusa schimbarilor conditiilor termice (insolatii, temperaturi scazute etc.), este expusa influentei fortelor rezultate din deformatii liniare. Flexibilitatea mai mare a tencuielilor acrilice si siliconice (legaturi intermoleculare organice) permite compensarea acestor forte, ceea ce face posibila evitarea microfisurarii














Mortare Ceresit pentru sisteme de termoizolatie

1.Ceresit CT83 – adeziv pentru polistiren expandat

Mortarul CT83 se foloseste pentru lipirea placilor de polistiren expandat. Prezinta proprietati bune de lucrabilitate.

2.Ceresit CT85

Adezivu CT85 este conceput pentru lipirea polistirenului si pentru fixarea plasei din fibra de sticla. Este ranforsat cu fibre ce ii maresc rezistenta la fisurare. Este elastic datorita polimerilor comtinuti. Contine aditivi ce ii dau posibilitate de a-l folosi si ca masa de spaclu pentru formarea unui strat plan sau pentru tencuiala de fatada.

Tencuieli Ceresit

1.Tencuieli acrilice Ceresit CT60, CT63, CT64, CT77

Ceresit ofera trei tipuri de tencuieli acrilice: CT60 – aspect de praf de piatra si CT63/CT64 – aspect de scoarta de copac. Tencuielile acrilice sunt materiale gata preparate si sunt produse pe baza de rasini acrilice cu adaosuri minerale. Ceresit CT60 – aspect de praf de piatra se obtine cu drisca de plastic plana, avand aspect de aglomerare de granule. Ceresit CT63/CT64 – aspect de scoarta de copac se obtine cu drisca de plastic plana. Granulele tencuielii se misca dupa directia de deplasare dupa care este miscata drisca si zgarie tencuiala. Se poate realiza model orizontal, vertical, rotund etc. Tencuiala CT63 este disponibila cu granulatie de 3 mm, iar CT64 de 2,0 mm.

Tencuielile acrilice se aplica in strat subtire pe substraturi de beton, tencuieli traditionale, gips si placi aglomerate din aschii lemnoase, panouri de gips – carton etc. Se pot aplica pe peretii exteriori pe sistemul de termoizolatie realizat cu polistiren expandat. Substratul trebuie amorsat cu grund Ceresit CT16 inainte de aplicarea tencuielii.

Tencuielile acrilice au urmatoarele proprietati: flexibilitate mare, absorbabilitate mica, aderenta buna la stratul suport si rezistenta mare la actiuni mecanice. Structura tencuielii este inchisa, determinand o protectie buna la intemperii si o acumulare de praf limitata pe suprafata acesteia. Tencuielile acrilice formeaza un strat hidrofob, permeabil la vaporii de apa. Tencuielile sunt disponibile in 211 de culori.

Tencuiala mozaicata Ceresit CT77 este un produs pe baza de amestec de rasini sintetice cu adaosuri minerale colorate. Se aplica si se niveleaza cu fierul de glet. Dupa uscare se obtine o tencuiala colorata, usor de curatat. Tencuiala mozaicata este recomndata pentru soclu, placa de balcon, pentru golurile de usa sau fereastra. Este diaponibila in 38 de culori.


2. Tencuieli silicatice Ceresit CT72, CT73

Ceresit ofera doua tipuri de tencuieli silicatice: CT72 – aspect de scoarta de praf de piatra cu granule de 1,5 si 2,5 mm si CT73 – aspect de praf de scoarta de copac cu granule de 2,0 si 3,0 mm. Aceste tencuieli sunt realizate pe baza de silicat de sodiu si potasiu cu adaosuri minerale si sunt produse gata preparate.

Aspectul de scoarta de copac se realizeaza cu drisca de plastic plana. Granulele tencuielii se misca dupa directia de deplasare dupa care este miscata drisca si zgarie tencuiala. Se poate realiza model orizontal, vertical, rotund etc. Aspectul de praf de piatra se realizeaza cu drisca de plastic plana, avand aspect de aglomerare de granule. Principalele avantaje ale tencuielilor silicatice sunt reactia alcalina mare si permeabilitatea la vaporii de apa. Tencuielile formeaza un strat perfect permeabil la vaporii de apa. Reactiile alcaline mari le maresc rezistenta la microorganisme. Natura minerala a tencuielii determina rezistenta la microorganisme si permeabilitatea mare la vaporii de apa. Sunt recomandate la cladiri cu grad de umezeala foarte ridicat, unde este necesara o rezistenta la difuzie a peretilor mica.

Tencuielile silicatice se aplica in strat subtire pe substraturi de beton, tencuieli traditionale, gips si placi aglomerate din aschii lemnoase, panouri de gips – carton etc. Se pot aplica pe peretii exteriori pe sistemul de termoizolatie realizat cu polistiren expandat. Substratul trebuie amorsat cu grund Ceresit CT15 inainte de aplicarea tencuielii. Tencuielile silicatice sunt disponibile in 211 de culori.

3. Tecuieli siliconice Ceresit CT74/CT75

Ceresit ofera doua tipuri de tencuieli siliconice: CT75 – aspect de scoarta de copac cu granule de 2,0 si 3,0 mm si CT74 – aspect de praf de piatra cu granule de 1,5 si 2,5 mm. Aceste tencuieli sunt realizate pe baza de rasini siliconice cu adaos mineral. Sunt produse gata preparate.

Aspectul de scoarta de copac se realizeaza cu drisca de plastic plana. Granulele tencuielii se misca dupa directia de deplasare dupa care este miscata drisca si zgarie tencuiala. Se poate realiza model orizontal, vertical, rotund etc. Aspectul de praf de piatra se realizeaza cu drisca de plastic plana, avand aspect de aglomerare de granule. Principalele avantaje ale tencuielilor siliconice sunt pemeabilitatea foarte buna la vaporii de apa si impermebiliatea la apa (absorbabiliate a apei redusa). Culoarea tencuielilor se mentine mult timp si este usor de intretinut. Dupa uscare capata o culoare perlata. Acest efect protejeaza eficient substratul si reduce lipirea particulelor de praf pe fatada.

Tencuielile siliconice se aplica in strat subtire pe substraturi de beton, tencuieli traditionale, gips si placi aglomerate din aschii lemnoase, panouri de gips – carton etc. Se pot aplica pe peretii exteriori pe sistemul de termoizolatie realizat cu polistiren expandat. Substratul trebuie amorsat cu grund Ceresit CT16 inainte. Tencuielile siliconice sunt diaponibile in 211 de culori.

Aspectul final al tencuielii influenteaza alegrea materialului de tencuit. Scopul aditivilor modificatori este de a ajusta proprietatile materialului cu tehnologia de executie si uneltele folosite. Marimea granulelor continute in tenuiala determina aspectul final cu textura fina si influenteaza consumul pe metru patrat.

Recomandari privind aplicarea grundurilor Ceresit CT15 CT16 pentru tencuielile acrilice Ceresit CT60, CT63, CT64, tencuieli silicatice Ceresit CT72, CT73 si tencuieli siliconice Ceresit CT75 si CT75


Culori grunduri Culori recomandate pentru tencuieli
CF2 Gama Dakota (DK), California (CF) si culorile Sahara SH2, SH3
FL2 Gama Florida (FL) si culorile Svanne SV2, SV3
BL2 Gama Montana (MT), Bali (BL), Amazon (Am)si culorile Toskana TK2,
TK3, TK4, Sahara SH4
PC2 Gama Laguna (LG), Pacific (PC), Baltic (BT), Atlantic (AT),
Alaska (AL)
SI2 Gama Etna (et), Siberia (SI), Tundra (TD), si
Culorile Savanne SV5, SV6, Sahara SH5, SH6, Colorado CO5, CO6,
Toskana TK5, TK6, Arizona AR6
TX2 Gama Nevada (NV), Texas (TX), Africa (AF), Maderia (MD) si culorile
Arizona AR2, AR3, AR4, AR5, Savanne SV4, Colorado CO2, CO3, CO4
PR2 Gama Polar (PL), Provence (PR), Kashmir (KS)
FJ2 Gama Fuji (FJ)
Alb Toate culorile matcate cu numarul 1 din toate gamele
















Tehnologia lucrarilor de executie


Detalii de solutii de sisteme de izolare

In aceasta parte a studiului sunt incluse desene cu detaliile sistemelor de izolatie. Sunt solutii tipice comune in constructii. Pentru altfel de solutii, va rugam sa contactati reprezentatii nostri din Departamentul Tehnic

Desene tehnice

• Armarea suplimentara
• Dibluirea
• Hidroizolarea si termoizolarea soclului
• Imbinarea cu balconul
• Imbinarea cu cornisa
• Imbinarea cu gura de ventilatie
• Imbinarea cu streasina
• Imbinarea cu terasa
• Rost de dilatatie de colt cu profil
• Rost de dilatatie de colt siliconat
• Rost de dilatatie in linie cu profil
• Rost de dilatatie in linie siliconat
• Soclu netermoizolat
• Termoizolarea aticului cladirii
• Termoizolarea colturilor exterioare
• Termoizolarea colturilor interioare
• Termoizolarea glafurilor
• Termoizolarea la partea superioara a ferestrei
• Termoizolarea pervazului
• Termoizolarea soclului retras