ROgift.ro(vanzari icoane)

Șapa de egalizare

sapa aderenta, aplicare mortar
 Șapa de egalizare este un element de construcţie nestructural foarte important, care devine un subiectdelicat doar în clipa în care lucrările din șantier se apropie de stadiul de aplicare a finisajelor.
sapa, finisareȘapa de egalizare are rolul de a prelua diferenţele de nivel ale pardoselii existente și constituie stratul suport pe care se vor aplica îmbrăcăminţile pentru pardoseli.
De cele mai multe ori luăm în considerare numai costurile pe care le implică realizarea șapei de egalizare. Astfel se ignoră faptul ca după turnare, în funcţie de tipul liantului folosit, trebuie să așteptăm o periodă mare de timp până când umiditatea din șapă va atinge o valoare mai mică de 4% CM, sau șapa va putea fi puternic solicitată mecanic.
Șapa clasică pe bază de ciment este considerată maturată la 28 zile, nu va mai avea contracţii și deci fisuri, pentru ca pe ea, să putem monta prin lipire diverse tipuri de finisaje rigide de tip gresie, marmură, granit, etc. Această perioadă de timp se poate transforma însă, în câteva luni de așteptare, dacă peste șapa de egalizare tradiţională se vor monta prin lipire îmbrăcăminţi calde tip parchet, covor PVC, linoleum, etc, materiale care impun o umiditate de maxim 2% CM, măsurată prin test cu higrometru cu carbid pe probe de sapa ce trebuiesc luate de la jumătatea grosimii de turnare a șapei.
sapa lucrare partial finalaLa o șapă clasică pe bază de ciment, timpul de așteptare pentru uscare trebuie să fie de 7 zile pentru fiecare cm de grosime. Această recomandare nu substituie însă testul de umiditate efectuat cu higrometrul cu carbid (Carbid Method).
În cazul șapelor cu sistem de încălzire înglobat, folosirea șapei clasice de ciment impune turnarea șapei într-o grosime mai mare, pentru a avea o rezistenţă mecanică adecvată iar timpul de așteptare de la momentul turnării până la pornirea sistemului de încălzire a șapei este de ~21 zile.